Det behövs en stabil och långsiktig energipolitik

Luleå2010-08-30 00:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
n Norrbotten har mest av alla län att vinna på en långsiktig och stabil energipolitik. Genom att utveckla både den förnybara energin och ge tillstånd att byta ut de nuvarande kärnkraftverken kan Sverige uppnå ambitiösa klimatmål och behålla de tusentals jobb som basindustrin bidrar med här i vårt län.
Konkurrenskraftiga elpriser är avgörande för basindustrin och ett av de viktigaste skälen att rösta på något av allianspartierna den 19 september.

När Alliansen enades om en gemensam och långsiktig energipolitik var det ett historiskt beslut. Årtionden av bråk och splittring där olika energislag ställts mot varandra tillhör nu det förflutna. Samtidigt är det tydligt att det bara finns ett regeringsalternativ med en gemensam energi och klimatpolitik.
De tre vänsterpartierna ger alla olika svar på de mest avgörande frågorna. Vackra ord om minskade klimatutsläpp hänger inte ihop med de åtgärder de föreslår. Dessutom är Socialdemokratin djupt splittrad internt. Det är nog många Socialdemokrater, inte minst inom industrifacken, som stilla önskar att Alliansen får fortsätta.
Nu bygger vi en energipolitik på tre ben med kärnkraft, vattenkraft och ny förnybar energi. Satsningarna på förnybar energi skapar nya jobb och är bra för klimatet. En del av resultatet ser vi här i Norrbotten med utbyggnaden av vindkraft i Markbygden. Vindkraftsinvesteringen i Piteå beräknas ge omkring 500 nya jobb och är ett direkt resultat av Alliansens energipolitik. För oss är det också viktigt att markägare och andra som direkt berörs av utbyggnaden får kompensation och ersättning.
Nu blir det möjligt att byta ut de nuvarande kärnkraftsreaktorerna mot nya. Kärnkraften står för drygt 30 procent av Sveriges energiförsörjning och bidrar till att minska klimatutsläppen och skapa försörjningstrygghet. Investeringarna ska ske på marknadens villkor och utan statliga subventioner. Vi vet att vår breda energipolitik har stort stöd. 8 av 10 svenskar sympatiserar med vår överenskommelse.
Med fortsatt alliansregering skapas långsiktiga villkor, försörjningstrygghet och ny energi. I stället för att importera smutsig kolkraftsel från utlandet kan Sverige bli en exportör av ren energi. Energimyndighetens prognoser är tydliga, inom bara några år kommer Sverige att ha ett kraftigt elöverskott. Så kan vi skapa nya intäkter men också hålla nere våra egna elpriser.

För vad händer om vänsteroppositionen skulle vinna höstens val? Miljöpartiets Peter Eriksson har tydligt deklarerat att han vill avskaffa elcertifikaten som nu driver fram den förnybara energin. Samtidigt vill han snabbavveckla kärnkraften. Även Socialdemokraterna bidrar till en snabb utfasning av kärnkraften genom att hota med att riva upp regeringens kärnkraftsbeslut. Detta går inte ihop. Kärnkraften utgör tillsammans med vattenkraften merparten av den balanskraft som är grunden för en fortsatt vindkraftsutbyggnad.

Den osäkerhet som oppositionen skapar hotar att driva upp elpriserna i Sverige och riskera jobben inom basindustrin. Låt oss ta LKAB som exempel. Företaget står för 1,5 procent av Sveriges samlade elförbrukning. Det är alldeles givet att en osäkerhet kring energin skapar sämre förutsättningar för LKAB och på sikt hotar jobben i Kiruna och Gällivare.
En röst på Alliansens partier i höst är en röst för en stabil och långsiktig energipolitik. Det är bra både för jobben i Norrbotten och för klimatet.

Läs mer om