DOCOMOMO vädjar; Riv inte Kiruna stadshus

Luleå2011-02-19 02:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DOCOMOMO (Documentation and Conservation of the Modern Movement) är en opolitisk och oavhängig organisation som arbetar för att dokumentera och bevara modernismens byggnader och anläggningar över hela världen.

Vi samlar in kunskap om modernismens byggnader och historia och vi förmedlar denna kunskap via publikationer, arrangemang och rådgivning. DOCOMOMO Sverige är den svenska avdelningen av den internationella organisationen DOCOMOMO International (www.docomomo.com).

Vi har fått kännedom om att Kiruna kommun vill upphäva den byggnadsminnesförklaring Kiruna stadshus fick 30/11 2001 vilket i värsta fall kan innebära en rivning. I stället vädjar vi till er att flytta stadshuset precis som planerna var från början.

Stadshuset som ritades av Artur von Schmalensee är unikt även i ett internationellt perspektiv. Det stod klart 1963 och året efter tilldelades stadshuset Kasper Salinpriset, den högsta svenska arkitektoniska utmärkelsen en byggnad kan få.

Byggnadens självklara uttryck som stadshus med ett gjutjärnstorn utformat av Bror Marklund, inomhustorget, de hantverksmässigt utformade detaljerna och ljuset - allt samspelar i en helhet. Det är denna helhet som är unik. Det blir inte samma helhet om bara vissa delar återskapas och sätts ihop.

Stadshuset har med tiden blivit en viktig symbol för Kirunaborna. Inte minst den stora inomhushallen som fungerar som ett inomhustorg med flödande dagsljus. Den har blivit ett extra vardagsrum för kommuninvånarna.

Det var här gruvstrejksmötena hölls i slutet av sextiotalet och nu är det platsen för möten, utställningar och konserter.

Som argument för att få upphäva byggnadsminnesförklaringen har kommunen angett att det är för dyrt och komplicerat att flytta Kirunas stadshus. Någon utredning som styrker detta finns inte redovisad. Det finns däremot avancerade råd och anvisningar inför flytten från till exempel Konsthögskolans restaureringsutbildning.

Extrakostnaderna jämfört med att bygga nytt är bara en droppe i havet jämfört med de många miljarder kronor det kostade att dra om järnvägen. Dessutom är det betydligt mer ekologiskt att använda sig av samma material och flytta huset inom staden än att tillverka nya byggmaterial och transportera till Kiruna.

I framtiden kommer klimatpåverkan som till exempel förhöjda vattenstånd att innebära flyttning av många byggnader och kanske hela städer. Då kommer världens ögon att riktas mot Kiruna. Därmed kan flytten av Kirunas stadshus statuera exempel på god samhällsanda, skicklighet och omsorg om kulturarvet.

Läs mer om