Egen tid är välfärd - vi måste lära oss att jobba mindre

Det finns många aspekter på klimatfrågan, på energibehovet, ekonomin och tillväxten. I den aggressiva debatten som pågår, att vi måste jobba mer för att säkra välfärden, så glömmer vi mer och mer bort att leva.

Foto: MARK EARTHY

Luleå2009-12-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så vad är det för välfärd där våra unga inte får plats, där våra sjuka blir utförsäkrade, där vi har konstruerat systemen så snillrika att snart ingen klarar av dem, där själva samhällskonstruktionen ger människan funktionsnedsättningar?
Nog måste vi väl kunna se att egen tid är välfärd, liksom vetskapen att jorden mår bra, att människor samverkar i stället för att stöta ut varandra och att våra barn och gamla får ta plats.
Vi kan inte förhandla med naturen, så i stället för att hetsa till än mer konsumtion måste vi lära oss organisera och fördela de faktiska resurserna och lära oss att jobba mindre, producera mindre. Det är en svår fråga då så många av oss blivit medelklass och då inte ens våra fackföreningar driver arbetstidsförkortning som en självklar fråga för livskvalitet.

Det mänskliga samhället skapas av engagerade och växande människor, människor som törs se att politiska satsningar måste göras för alla de som varje dag dör i onödan av fattigdomsrelaterade orsaker. Så kan vi göra skillnad för den rättvisa och hållbara värld som borde ligga högst i varje politiskt och fackligt sammanhang.
Men vi lever i en tid då klassklyftor ännu tillåts växa, där problemen med segregation kulminerar och vi har en regering som i ovilja låter det ske och inte heller agerar tillräckligt för att åtgärda den annalkande klimatkatastrofen.
En nästan samstämmig politikerkår vill att vi ska jobba mer. Det kan säkert dämpa den ekonomiska krisen för stunden men det kan inte förenas med en ekologiskt hållbar framtid. Och trots att olika makthavare konsekvent sätter otillräckliga klimatmål finns det ingen tid för uppgivenhet.

Ungefär 300 000 människor dör redan varje år på grund av klimatförändringarna. Vill vi sen jobba mer kan vi införa en oavlönad samhällstjänst och unga kan i stället för värnplikt göra sin insats i omsorgerna eller annan samhällsnyttig verksamhet.
Vi behöver se motsättningarna och den orättvisa som står i vägen för att vi ska kunna formera vårt motstånd och rädda vår planet, likväl som vårt människovärde.

Läs mer om