Hammarbergh skriver att "För att trygga den framtida elproduktionen måste regelverket kring svensk vattenkraft underlättas".
Vilket regelverk avses? Är det beslutet att skydda fyra älvar från utbyggnad som ska rivas upp, eller är det EU:s vattendirektiv som bland annat kräver åtgärder för miljön och fiskvägar i utbyggda vattendrag? Eller är det att Vattenfall inte ska ägas av staten?
Med det totala beroende som vi i dag har av el, en medborgerlig rättighet som staten måste garantera, så kan man inte lämna över elproduktionen till finansmarknaden som ju säljer till den som betalar mest. Och då kommer de svenska eltaxorna att öka till det dubbla för att kunna konkurrera med övriga Europa.
Är det på uppdrag av Moderaternas sponsorer som Hammarbergh agerar?
Han säger vidare att "tillsammans med att effektivisera anläggningar kommer det att vara en viktig förutsättning för att ha en långsiktig, kostnadseffektiv och miljövänlig elproduktion i vårt land". Effektivisering har skett och sker kontinuerligt
i takt med teknisk utveckling och långsiktig lönsamhet.
EU:s krav på fiskvägar förbi dammar, torrlagda älvsträckor och liknande kommer att ta en del av det "produktiva" vattnet och därmed medföra lägre produktion. Men det är nog den viktigaste miljöåtgärden som kan göras så här i efterskott och att det skulle vara fråga om "en stor mängd elproduktion, som går förlorad" är en klar överdrift.
Hammarbergh anser tydligen att vindkraftverk och vattenkraft kompletterar varandra utan några miljöskador.
Detta är tyvärr inte hela sanningen.
En full utbyggnad av vindkraft kräver stora variationer på vattenkraftsproduktionen på grund av att det inte blåser jämt men elbehovet är i stort jämt.
Detta innebär krav på täta och stora korttidsregleringar med alla de problem de medför för miljön. Till exempel erosionsskador, båtlänningar, badplatser, fiskens lekplatser, isvägar med mera.
Detta problem blir så stort, vid en full utbyggnad av alla planerade vindkraftspooler, att jag anser att man måste redan nu ta upp nya förhandlingar med berörda markägare, kommuner och övriga intressenter, som har anslutning till vattenkraftsmagasin.
Det finns i dag tre dominerande sätt att producera el i Sverige; kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Kärnkraften ska (när den fungerar) svara för den större delen av Sveriges elproduktion. Vi lär få dras med den ännu några år och hoppas att utvecklingen av de så kallade torriumreaktorerna går snabbt fram. Försöksanläggningar finns redan.
Dessa reaktorer ser mycket lovande och säkra ut. I stort ingen radioaktivitet, ingen risk för härdsmältor eller explosioner, inga radioaktiva restprodukter. Vattenkraften är i stort utbyggd i de vattendrag som ej skyddats.
Vindkraftverken hoppas jag begränsas med hänvisning till de miljöskador som en stor utbyggnad direkt och indirekt åstadkommer. De största utvecklingsmöjligheterna finns i torriumreaktorerna och i viss mån på överföringssidan.
Om fler än Facebook skulle etablera sig i anslutning till kraftverken i stället för kring Stockholm skulle en hel del el sparas.