En underton av sorg

Det är skolavslutningstider, och även på Kläppenskolan i Sunderbyn klär sig barnen vackert somrigt och sjunger glada sommarsånger. Men i allt det vackra finns också en underton av sorg.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Luleå2017-06-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För exakt två år sedan slog ryktet om planerna på Kläppenskolans stängning ner som en bomb en solig sommaravslutningsmorgon, och sedan dess har ingeting varit sig likt.

Skolan ska stängas. Det har Socialdemokraterna i Luleå bestämt. Alla berörda har tvingats acceptera det och försöker nu göra det bästa av situationen. Det överskyler dock inte det faktum att det inte är någon bra idé att slå ihop Kläppenskolan med Hemängsskolan och skapa en jätteskola med nästan 500 elever, bland de största låg- och mellanstadieskolorna i Sverige.

Vi som kämpat i föräldragrupper och politiskt för att behålla Kläppenskolan och andra medelstora och mindre skolor i kommunen, tror fortfarande på den skola som beskrevs som ”nationell förebild” på Luleå kommuns hemsida före valet 2014.

Under rubriken ”En skola där du bor” står: ”Närhet skapar trygghet, för både barn och föräldrar. Vår strävan är därför att barnen ska gå i förskola och grundskola i hemområdet. Skolorna är placerade där du bor, nära kompisar och aktiviteter på säkert promenad- eller cykelavstånd från hemmet”.

Denna strävan går helt i linje med Centerpartiets politik, och den håller vi fortfarande fast vid. Centralisering och stordrift är inte lösningen på den lärarbrist skolan står inför. Skolan behöver mer än någonsin noga fundera över vad det är som skapar en attraktiv arbetsmiljö för lärare och en bra lärmiljö för barnen.

Centerpartiet tror inte att storskolor är svaret på den frågan.

Kortsiktigt kan de lösa vikariebristen genom att lärare täcker upp för varandra, vilket i praktiken innebär att det blir fler barn per pedagog, men långsiktigt är alla förlorare med utbränd personal som inte orkar, färre som söker sig till läraryrket, och inte minst – barn som far illa. Nej, skolan behöver långsiktiga lösningar och väl genomtänkta förändringar, förankrade hos personalen och i skolforskning.

Ett Luleå som vill växa behöver också skolor av olika storlekar nära hemmen. Närhet till skolor och förskolor är ofta av avgörande betydelse för var familjer väljer att bosätta sig.

Med Sunderby sjukhus mitt i byn, med ett skriande behov av vårdpersonal, är det viktigt att satsa på bostäder och närhet till skolor och förskolor för att attrahera ny personal. I takt med att sjukhuset byggs ut behöver också möjligheterna att bygga och bo i Sunderbyn förbättras. Centerpartiet i Luleå vill därför att satsningar på vatten och avlopp inte bara ska vara ett privilegium för de stads-nära områdena utan även Sunderbyn och andra områden i kommunens utkanter.

Att ha gång- och cykelavstånd till jobb, skolor och förskolor är för många en dröm. Vi i Centerpartiet vill att det inte bara ska vara en dröm utan en reell verklighet.

På Kläppenskolan vet alla att detta skulle bli den sista skolavslutningen. Det var så det var tänkt, men tidsplanen sprack, och därmed också budgeten. Med en ordentlig risk- och konsekvensanalys innan beslut och med en realistisk tidsplan hade detta kunnat undvikas. Det efterfrågades från alla håll utom från den sittande majoriteten i kommunhuset.

Nu sticker kostnaderna i höjden och ingen vet ännu vad prislappen kommer att hamna på för utbyggnaderna av Hemängsskolan och Kläppenskolan (som ska bli storförskola). Detta är inte att ta ansvar anser vi. Luleå behöver ett annat styre, och där vill Centerpartiet vara med och göra skillnad – för hela kommunen.

Läs mer om