Är viljan att tillåta friskolor ideologisk eller bara baserad på fakta att undervisningen kan bli bättre? Både och; som kristdemokrat tycker jag föräldrar och elever ska ha möjlighet att välja en skola som de tycker passar.
Jag ser det heller inte som något hemskt när duktiga elever börjar prestera bättre, nej, tvärt om, det är ju bra! När då vetenskapliga studier visar att de utsatta eleverna inte presterar sämre i friskolor blir jag än mer positiv. Vi vill ju ha ett samhälle där ingen hålls tillbaka men ingen lämnas efter.
Nu håller tydligen inte sossarna, och framför allt inte Anne-Marie Lindgren, med. Låt mig då bemöta deras påståenden.
Hur många läser vid friskolor? Drygt 7 procent i grundskolan och 12 procent i gymnasiet, bara för att klargöra storleksordningen.
Resultatet i ESO-rapporten faller då man ändrar urvalet, sägs det. Detta är ett falskt påstående, något som också tidigare påpekats av forskarna i NSD.
Påståendet om att rapporten skulle falla är hämtat ur en sossetillverkad analys som inte är publicerad någonstans. Läsarna kan ju själva välja om de litar på en vetenskapligt publicerad undersökning eller ett socialdemokratiskt hafsverk!
Friskolor intresserar sig inte för utsatta elever, påstås det också. Inte heller sant; det finns över 100 friskolor som just riktar sig till sådana elever, varav ett antal inriktar sig som särskolor.
Sedan säger Anne-Marie Lindgren att friskolor alltid måste öka effektiviteten
i kommunala skolor.
Detta är något jag aldrig har påstått. Jag påstår dock att det gynnar Sverige i stort på lång sikt och jag vågar också tro att det gynnar Luleå. Jag är också medveten om att skolverket påpekat att storstäderna Göteborg och Stockholm kan ha fått ökade kostnader på grund av ökat antal friskolor.
I samma rapport går det också att läsa att de mindre städerna har fått minskade kostnader och att i stort finner man inget belägg för att det skulle finnas ökade kostnader totalt på grund av friskolor.
Sedan byter man samtalsämne genom att peka på att det finns stora problem för utsatta grupper i skolan. Självklart! Det har vi vetat länge och det är dags att vi byter regering så att vi kan göra något åt hur skolan ser ut i dag (till exempel införa tidigare betyg och mer ordning i skolan).
Jag har läst rapporter från Rädda Barnen och Skolverket med flera. Jag har också tidigare skrivit om det, bland annat i NSD. Utveckla gärna vari mina kunskapsbrister ligger, för jag förbättrar gärna mina kunskaper, men då måste det ju vara något jag inte redan läst.
Nej, jag tolkar inte statistik med ideologi. Jag har efter min fem år långa civil-
ingenjörsutbildning och efterföljande doktorand- (forskar-) studier mycket väl insett hur komplext området statistik är. Därigenom har jag insett att man inte kan jämföra lösryckta siffror med varandra utan att ta hänsyn till omkringliggande faktorer (annars kan man bevisa nästan vad som helst).
Jag har också läst till-
räckligt med statistik för att kunna se att ESO-studien har långt mycket bättre kvalité än sossarnas egen statistik om fris-kolor. Och därför kan
jag stå fast vid mina argument, tills jag sett något som motbevisar dagens forskningsläge.
Det finns för övrigt mer forskning inom området, till exempel Waldo 2002 som tittat på effektiviteten hos friskolor. Där ingår 851 friskolor. En av deras upptäckter är att friskolor har en positiv effekt på kommunala skolors effektivitet i utbildningen.