Ett borgerligt alternativ betonar kristendomens särställning

Luleå2013-04-22 04:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Irene Gustafsson (S) driver i NSD tillsammans med ledarskribenten Olov Abrahamsson en alltmer intensiv kampanj för partipolitik i höstens kyrkoval.

Gustafsson inleder sitt inlägg mot mig med; "Det känns bedrövligt att Helena Nordvall läst min krönika (den 18 mars) så slarvigt..." och fortsätter "Märkligt att HN inte förstått...". Detta är varken sant eller respektfullt bemötande tonläge i en seriös debatt.

En debatt som i grunden handlar om att kyrkan är skild från staten redan år 2000. En debatt som handlar att välja mellan partipolitiskt fristående eller socialdemokratiskt styrd partipolitik i Svenska kyrkan.

Olov Abrahamsson skriver i NSD att "Vid S-distriktskongressen i Arvidsjaur utgjorde kyrkopolitiken en stor del av dagordningen. Partiet antog ett kyrkopolitiskt program. Många vanliga LO-medlemmar arbetar med skötsel av kyrkogårdar och kyrkobyggnader. Därför har det betydelse vilka politiker som präglar kyrkans verksamhet."

Irene Gustafsson skriver att "jämlikhet och jämställdhet är viktigt". Men fortsätter att obstruera mot Kyrkoordningens text; "Kollekt får upptas för att stödja Svenska kyrkans verksamhet" och dit hör nu inte kvinnojourens verksamhet (även om den har ett gott ändamål). Människor ska ha lika värde och behandlas lika, även männen.

Gustafsson fortsätter med; "vi står för en öppen jämställd kyrka där alla är välkomna". Men har tydligen glömt eller förträngt att det inte är många år sedan hon organiserade en icke tillåten demonstration framför Överluleå kyrka i Boden som med plakat förklarade att de som där och då besökte kyrkan för andakt inte var välkomna dit.

Vid kyrkovalet den 15 september ställs en socialdemokratiskt fastställd partipolitik på samtliga nivåer; lokalt, stift och kyrkomötet mot ett borgerligt alternativ som betonar kristendomens särställning i Sverige och där människors lika värde, tanke-, tros-, och yttrandefrihet är grundpelare.

Genom att rösta i kyrkovalet ges medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att påverka och göra skillnad för de som vill skilja kyrkan ifrån partipolitik.

µ Svar till Irene Gustafsson, NSD Debatt den 8 april.

Läs mer om