Ett demokratiskt verktyg med hjälp av retoriken

Luleå2010-09-23 02:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Retorisk färdighet är till för att kritiskt granska det som sägs eller skrivs. Retorik är inte bara till för att, säga det som är bäst ämnat att övertyga, utan kan i omvänd ordning vara ett verktyg för att bedöma det andra står för.
I dessa tider när politiska megafoner ljudit öronbedövande högt och löftesfabrikerna gått för fullt är den retoriska förmågan hos folket något som stärker demokratin.

Argumentationen för en viss ståndpunkt måste granskas och värderas. Några enkla frågor kan man ställa sig. Hör det till saken, det vill säga är det relevant? Är det sant, sannolikt eller troligt?
Man måste även fråga sig vad som ligger bakom det som sägs och om det kan finnas något bakomliggande syfte. Varför inte fråga sig om det som sägs eller skrivs är hela sanningen eller om det finns mer att gräva fram.
I den politiska världen kanske det inte räcker med att sluta sig till ett parti som går din väg i en eller några få frågor, om du får annat obekvämt med på köpet. Då gäller det att känna till även den saken.

Sverigedemokraterna är bara ett exempel på parti som borde ha granskats ännu mera av folket själva och inte bara av media. Är Moderaterna verkligen ett nytt arbetarparti, har Socialdemokraterna tappat tråden till arbetarna, värnar Centern fortfarande om landsbygden eller kan man lita på Miljöpartiet?
Frågorna är många och det krävs att man går lite djupare i det som sägs och skrivs för att kunna värdera och ge sig själv och demokratin en ärlig chans.
I grund och botten handlar det om att kritiskt granska med närgångna frågor. Om nu den äldre generationen mer eller mindre skulle vara förlorad kan man ju införa retorik i grundskolan.
Läs mer om