Ett dråpslag mot Bodens invånare

Få har undgått den senaste tidens turer kring Bodens stora ekonomiska underskott och det är angeläget att kommunen försöker att reda upp ekonomin. Men att de nu utnyttjar tillfället för att ge sig på företagsamma människor inom välfärdssektorn genom att avskaffa valfriheten inom hemtjänsten är häpnadsväckande.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Luleå2012-09-03 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Agerandet är i grunden ett dråpslag mot Bodens kommuninvånare när möjligheten att välja hemtjänst tas bort och då företagsklimatet och därmed välståndsutvecklingen i kommunen riskerar att ytterligare försämras.

När lagen om valfrihet (LOV) införde för två år sedan var det många som valde att utnyttja möjligheten att själva kunna välja utförare inom hemtjänsten. Närmare 40 procent har idag valt ett privat alternativ och flera företag har startat som resultat av reformen.

Men i det senaste förslaget till besparingsplan föreslås att kommunen helt ska avveckla valfriheten inom hemtjänsten. Det skulle innebära att avtalet för de sex privata hemtjänstföretagen sägs upp och att närmare 200 vårdtagare som har gjort ett aktivt val åter hänvisas till kommunens verksamhet. Förslag har skapat en stor oro bland de berörda företagen, deras anställda och vårdtagare.

Vad är det då kommunen tror sig vinna på att avskaffa valfriheten inom hemtjänsten? Jo, kommunledningen räknar med att genom bland annat denna åtgärd minska kostnaderna med 30 miljoner. Hur de har kommit fram till den siffran är inte klarlagt.

I underlaget hänvisar de till en rapport kommunen har beställt. Men ingenstans i rapporten föreslås att LOV bör avvecklas som besparingsåtgärd eller att det skulle innebära en besparing. Tvärtom kan vi från kommunens egna uppgifter utläsa att den privata hemtjänsten är i genomsnitt 38 kronor billigare per timme jämfört med den kommunalt drivna.

Att i ljuset av det se förslaget som motiverat av något annat än ideologi är svårt.

Bodens kommun ska ta de ekonomiska problemen på allvar. Men att tro att man genom att försvåra för företag, och ta bort valfriheten för människor, skapar bättre ekonomiska förutsättningar är nonsens. Det Bodens styrande politiker behöver göra är att skapa bättre, inte sämre, förutsättningar för företag att starta och etablera sig i kommunen.

Då skapas fler jobb, skatteintäkterna ökar och satsningar kan göras på att förbättra istället för att skära ner på välfärdsåtaganden.

Läs mer om