Ett starkt hemvärn skapar trygghet
Hemvärnet i Boden visar upp sig.foto: lena leffler
Foto: lena leffler
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hemvärnet gör regelbundet förtjänstfulla insatser genom sin höga kompetens och organisation. Hemvärnet ger trygghet där det verkar eftersom man är den snabbast gripbara förmågan inom försvaret samtidigt som man bygger på närhet, frivillighet och engagemang.
Behovet av ett hemvärn över hela landet har snarast ökat i takt med det övriga försvarets omställning till färre soldater och fler internationella insatser.
Därför ser vi med oro på risken för att hemvärnet kan stå inför kraftiga nedskärningar. I stället för att avveckla bör Sverige överväga att utveckla hemvärnet.
I andra länder finns det delar som inte har vapenträning, och där samarbetet med den civila krisberedskapen är mer utvecklat. Analogt med detta bör frågan resas om hemvärnet skulle kunna dimensioneras inte enbart efter rent militära behov utan även för insatser vid civila kriser och katastrofer.
Hemvärnets närvaro i hela landet bör tryggas genom särskilda rekryterings- och utbildningsinsatser och genom tillgång till modernt och ändamålsenlig materiel.
Centerpartiet har alltid stått upp för ett starkt svenskt försvar. Dock har försvarskostnadernas andel i procent av BNP sjunkit på några decennier från över två procent till dagens ca 1,3 procent, mycket beroende på en stabil situation i vår omvärld.
Försvaret har genomgått och genomgår en stor omställning från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar som kan sättas in för fredsfrämjande insatser. Det finns möjligheter till fortsatta effektiviseringar i försvaret, som bör tas till vara, inom till exempel materielområdet, myndighetsöverbyggnaden och kanske även inom grundorganisationen.
När vi långsiktigt diskuterar det svenska försvarets utveckling är en parameter bland flera hur vår satsning på fred och säkerhet genom försvaret förhåller sig till jämförbara länder i vår omvärld.
Det är värt att notera att Sverige jämfört med de nordiska länderna avsätter mindre till försvaret i procent av BNP än för några decennier sedan.
Vår uppfattning är att Sverige som ett militärt alliansfritt land ska ta sitt ansvar för fred och säkerhet både här hemma och där freden är hotad och våra soldater behövs.
µ Svar till Karin Åström och Åsa Lindestam, NSD Debatt den 20 maj.