Fattig svensk firar med pizza

Luleå2009-02-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige är ett rikt land. Men har ett fattigt folk, åtminstone sett till ägande.
Ekonomen Dick Kling har i sin bok "Radhusproletärer och ombudskapitalister" pekat på att en genomsnittlig italienare äger sex gånger mer än en genomsnittlig svensk. Eftersom en stor andel av familjerna i Sverige saknar ägande så har vi faktiskt en ojämlikare fördelning av egendom än USA har.

Anledningen är att kombinationen av synliga och osynliga skatter uppgår till cirka tre av fem intjänade kronor, vilket leder till att många familjer inte har råd att spara. De sociala skyddsnäten blir ofta den enda egentliga ekonomiska buffert som svenska familjer har, eftersom många inte ens har en månadslön sparad på banken.

Ett resultat av det låga ägandet är att svenskarnas konsumtion är ovanligt starkt kopplad till hur många dagar det har gått sen löneutdelning. Och det är inte bara dyra varor och tjänster som följer detta mönster, utan även något så enkelt som en pizza för 50-70 kronor.

Företaget onlinepizza.se sammanställer varje år en rapport som visar på svenskarnas pizzavanor. En uppmärksammad nyhet blev att pizzakonsumtionen ökar med hela 100 procent på nyårsdagen.
Något som inte blev lika uppmärksammad är att det finns elva toppar när det säljs mest pizza varje år, som alla inträffar i slutet av eller början på månaden. Det vill säga runt lönehelg. Med en vecka kvar till löning är det långt färre som köper en pizza till fredagsmyset.

En undersökning från Swedbank visar att var tredje svensk har mindre än 10 000 kronor i buffert för oförutsedda händelser.
Det är kanske ingen slump att pantbanker och SMS-lån har blivit så populära i Sverige. Samtidigt har det aldrig förts någon egentlig debatt om hushållens brist på förmögenhet. Istället har det blivit accepterat att de höga skatterna gör att folk äger mycket lite, medan en stor del av ägandet ligger i statens händer.

Genom en annorlunda utformning av skattesystemen skulle färre behöva leva på marginalen dagarna innan löneutbetalning eller skuldsättas, i ett av världens rikaste länder.

Läs mer om