Fel och kränkande om Attendo Care
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Christina Snell-Lumio fortsätter att driva linjen att Attendo Care vill lura på de äldre i Övertorneå en undermålig omsorg med bristfällig bemanning, genom att vi utmanat kommunen om driften av äldreboendet Särkivaaragården. Det är inte bara felaktigt utan också direkt kränkande.
Attendo Care har över 20 års erfarenhet av att driva vård- och omsorgsverksamhet på kommunal entreprenad. Vi får ständigt nya uppdrag och förnyat förtroende från de kommuner som anlitar oss. Regelbundet görs också undersökningar av hur brukare, klienter och anhöriga upplever kvaliteten i vården och omsorgen i landets kommuner - och då placerar sig Attendos verksamheter genomgående väldigt väl.
Att Christina Snell-Lumio och Vänsterpartiet i Övertorneå inte gillar att cirka 15 procent av all äldreomsorg i Sverige (ännu mindre i norr) bedrivs i annan regi än offentligt monopol är en sak, att smutskasta ett framgångsrikt företag med över tiotusen engagerade och hårt arbetande människor är något helt annat.
Påståendet att Attendo Care automatiskt skulle skära ned på personalen när vi fått förtroendet att driva en verksamhet stämmer inte. För det första är vi ytterst angelägna om att ta tillvara den erfarenhet och kompetens som finns i en befintlig personalstyrka. Det är också av stor betydelse för kontinuiteten och tryggheten för brukarna.
Därför erbjuder vi alltid personalen fortsatt anställning när vi tar över driften
av till exempel ett äldreboende. Inte
sällan reglerar dessutom de avtal vi tecknar med de kommuner som anlitar
oss hur omfattande bemanningen ska vara.
En anledning till att många kommuner väljer att lägga ut vård- och omsorgsverksamhet på entreprenad är att man ser möjligheter att sänka kostnaderna, och därmed spara pengar för skattebetalarna. Att Attendo ändå
ofta förmår att generera en vinst handlar om att vi har stor erfarenhet av att organisera och driva verksamhet effektivt. Det gäller inte minst i planerings- och det olycksfallspreventiva arbetet, vilket innebär att människor kan besparas onödigt lidande samtidigt som kostnaderna hålls nere.
Och vad gäller Lex Maria-anmälningar har vi definitivt inget att dölja. Faktum är att Attendo Care nu som första svenska
vård- och omsorgsföretag från och med 2010 öppet redovisar de Lex Sarah och
Lex Maria som anmäls inom vår verksamhet.
Utöver själva anmälan kommer också resultat, åtgärd och uppföljning att redovisas på vår webbplats för att åskådliggöra betydelsen av att anmälningar görs, men också för att öka förståelsen för att
en anmälan inte är att likställa med en dåligt fungerande verksamhet - snarare tvärtom.