Felaktig bild av Gällivares turbulenta skolvärld

I artiklar i massmedia har det framställts som om det råder en förtroendekris mellan barn-, utbildning- och kulturnämnden i Gällivare och förvaltningschefen Yngve Berg. Detta är en beskrivning som i sak är helt missvisande.

Luleå2008-05-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frågan om förvaltningschefens avgång har över huvud taget inte varit uppe på nämndens bord. Jag, Bernt Nordgren (Norrbottens sjukvårdsparti) också ledamot i ovanstående nämnd, fick kvällen innan beslutet skulle tas upp i kommunstyrelsen, vetskap via tv om vad som höll på att hända.
Det ska också sägas att sjukvårdpartiet efter valet ingått en valteknisk samverkan med (s) och (v). Någon bred förankring i detta ärende har uppenbarligen inte skett. Ska detta kallas för "demokrati"?
Som nämnd har vi inte vänt oss till kommunstyrelsen. Denna diskussion måste ha förts i andra korridorer.

Enligt min mening så finns det två nivåer i detta spel.
Förvaltningschefen arbetar febrilt för skolans utveckling. Ingen har väl kunnat undgå den kritik som Gällivare skolor senaste åren fått från lärare, revision och skolverk.
Det finns en diger lista på vad som måste förbättras. Mycket av detta är gamla strukturer som inte tidigare åtgärdats. Yngve Berg har, mycket tidigt, klart och tydligt visat på brister som omedelbart måste rättas till.
Han har också engagerat startat en lång rad förändringsprocesser som många, inom skolans värld, sett fram emot med stor tillförsikt. I detta arbete ligger också kravnivåer ställda av skolverket. Var och en förstår att detta kostar både tid och pengar.

Vi har å andra sidan den politiska nivån som ska skapa förutsättningar för förvaltningschefens jobb.
I Gällivare avsätter vi för mycket pengar på byggnader och för lite pengar på pedagogisk utveckling. Vi sparar och sparar på den del som måste få kosta. Denna ekvation går inte ihop.
Tyvärr har inte den politiska majoriteten i kommunen vågat ta ställning i skollokalfrågan. Enligt mitt förmenande skulle en bred utredning av skolstrukturen redan ha varit gjord under förra mandatperioden.
De miljoner som vi kastar bort i väggar borde i stället finnas i Yngve Bergs påse för utveckling. Denna utveckling har inte Yngve Berg fått stöd och gehör för av den styrande majoriteten.

Jag beklagar att Yngve Berg har blivit/känt sig tvingad att lämna sin post.
Vi hade behövt ha kvar hans engagemang, styrka, idéer och visioner om skolans utveckling och framtid.
Jag ställer mig inte bakom det som sker och har skett, och är djupt bekymrad över vår skolas framtid.

Läs mer om