Fler i arbete - med lägre lön
Inför förra valet byggde borgarna sin valkampanj på devisen "Jobb i stället för bidrag". Men det var en hel del som borgarna "glömde" att tala om. Målet "fler i arbete" var inte menat att nås med offensiva satsningar utan genom att föra en politik som sänker lönerna. Fler ska arbeta, men till ett lägre pris.
Fredrik Reinfeldt årgång 2006 och 2010.FOTO: Krister Larsson & JESSICA GOW
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På senare tid har en diskussion uppstått om att högerns ekonomiska teori inte stämmer. Detta därför lönerna i branscher med hög arbetslöshet inte har sjunkit jämfört med andra branscher. Vi ifrågasätter inte att avtalsrörelserna och kollektivavtalen ger löneökningar till dem som har ett arbete. De cirka 100 000 industriarbetare som förlorade sina jobb under krisen har däremot drabbats hårt och regeringen har valt att stå helt passiv.
Tobias Billström (M), tillförordnad chef för arbetsmarknadsdepartementet, säger
i en kommentar att det är för tidigt att utvärdera om högerns ekonomiska
teori stämmer eller inte. För en gångs skull vill IF Metall ge Moderaterna rätt, effekterna av systemskiftet har inte visat sig
- än.
Från IF Metalls sida vill vi höja ett varningens finger. Vi anser fortfarande att försämrad a-kassa leder till precis det som borgarna vill åstadkomma - nämligen lönesänkningar och en svagare fackför-eningsrörelse.
Borgarnas försämringar av a-kassan har betytt att en halv miljon människor lämnat försäkringen. Det bidrar också till att medlemmar lämnar facket. Färre anslutna ger facket ett sämre utgångsläge i kommande avtalsrörelser. Själva idén och kärnan i den svenska modellen urholkas - vilket är precis vad borgarna vill.
För den arbetslöse IF Metallaren innebär det sänkta taket i a-kassan att hon i genomsnitt bara får 60 procent av sin tidigare lön. Det innebär att även ett deltidsarbete eller låglönejobb kan vara ett bättre alternativ.
Ju fler personer på arbetsmarknaden med låg ersättning, desto fler accepterar lägre löner. Det är detta som regeringen önskar, att löntagarna ska bli så desperata att gränsen för hur låg lön vi kan acceptera pressas ner rejält.
En bra arbetslöshetsförsäkring, som Socialdemokraterna går till val på, ger 80 procent av den tidigare lönen vid arbetslöshet för de flesta. Det är ett starkt vapen för att värna jobben, kollektivavtalen och förhindra lönesänkningar för oss alla.
Moderaternas tal om att värna kollektivavtalen är en bluff - de blinkar vänster, men svänger åt höger tillsammans med Maud Olofsson (C). Det är nu det gäller, se hoten men också möjligheterna - rösta rött den 19 september!