Fler jobb och tydligare belöning för arbete räcker inte
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tyvärr förekommer fusk också inom a-kassan och socialbidraget. Fenomenet har blivit så vanligt att svenskarna börjat tipsa myndigheter om sina grannar. Förra året fick Försäkringskassan in mer än 9 600 tips, exempelvis om grannar som skottade snö fastän de var sjukskrivna från jobbet. Tipsen ledde till att myndigheterna krävde tillbaka 63 miljoner kronor i ersättningar.
Det omfattande fusket är inte bara en fråga om vart våra skattepengar går till, utan också om hur vi förhåller oss till hela samhällskontraktet. I dag betalar en vanlig inkomsttagare majoriteten av sin inkomst i synliga och dolda skatter, samtidigt som det finns en rad olika sociala ersättningar.
För att vi ska kunna behålla en generös välfärd gäller det att folk inte är benägna att fuska. För visst går det att kombinera svartarbete med bidrag, för att rentav få mera pengar än man kan tjäna på vanligt arbete. Men desto fler som gör så, desto svårare blir det att hålla sig med en god välfärd.
När fusket ökar skärps också kontrollerna. Men statliga och kommunala byråkrater har svårt att skilja ut vilka som faktiskt missbrukar systemet, så de börjar göra det svårt också för dem som verkligen förtjänar hjälp.
Sverige behöver inte bara fler jobb och tydligare belöning för arbete, utan också en diskussion om hur fel det är att missbruka ersättningar som finns för dem som verkligen inte kan jobba.