Men trots allt prat om en ny "guldålder" för gruvnäringen orsakas de höga malmpriserna framför allt av hög efterfrågan från Kina. Men den kinesiska ekonomin är inte stabil - mycket pekar på den är en bubbla som förr eller senare kommer att spricka.
LKABs vinst är framför allt en kombination av höga leveransvolymer och ett högt pris. De rekordlåga löneökningarna inom svensk industri ökar förstås vinsten, men LKABs lönekostnader är i dessa sammanhang en droppe i havet.
LKAB tillsammans med hela det politiska etablissemanget i Norrbotten tror på en fortsatt guldålder för LKAB och hela råvaruindustrin. Men även om efterfrågan och priser kan hålla i sig ännu ett tag, vilar den globala gruvfebern på ytterst bräcklig grund.
Det dramatiska fallet i stålproduktion och därmed järnmalmsefterfrågan 2009 i väst har framför allt kompenserats av en fortsatt ökad stålproduktion i Kina. Kina importerade 2010 cirka 45 procent av världens järnmalm och en tredjedel av all koppar. Kinas ökade råvaruimport har genererat tillväxtsiffror i många utvecklingsländer i Latinamerika, Afrika och Asien. Utvecklingen inom gruvindustrin
i Norrbotten och Sverige är del av samma trend med enorma investeringar i ökad produktion.
Kinas ökade efterfrågan är huvudorsak till prisökningarna (tillsammans med finanskapitalets ökade spekulation i råvaror). Men den kinesiska ekonomin är en koloss på lerfötter. Den fastighetsbubbla som redan innan finanskrisen var stor har exploderat sedan dess på grund av billiga krediter; från kinesiska stimulanspaket och globalt inflöde. Värdet på fastighetsmarknaden var i maj 2010 3,3 gånger större än landets BNP.
Det är mer än dubbelt så hög nivå som i USA innan den amerikanska fastighetsmarknaden kraschade, och nästan i nivå med Japans före kraschen i slutet av 80-talet. Att det är ren spekulation visas av att 10-20 miljoner lägenheter står tomma eftersom de bara köpts i väntan på att priset ska stiga ytterligare.
En stor del av den kinesiska stålkonsumtionen går till att bygga de 8 miljoner nya bostäder som byggs per år. Mycket går också till jättelika infrastrukturinvesteringar som finansieras via lån av lokala och delstatsregeringar.
Som säkerhet använder de mark vars värde mångdubblats på grund av fastighetsbubblan. Bara de lokala myndigheternas lån har uppskattas till 67 procent av BNP vid 2010 års slut. Skulle fastighetsbubblan spricka står lånen utan säkerhet.
Den kinesiska bubbelekonomin är ett välkänt faktum som politikerna i Norrbotten ändå oftast är helt ovetande om. När bubblan förr eller senare brister, kommer det få förödande konsekvenser för LKAB och andra råvaruföretag, speciellt som världsproduktionen nu byggs ut i rasande takt.
Det betyder inte att gruvarbetarna ska hålla tillbaka sina rättmätiga lönekrav och inte begära sin del av vinsterna. Tvärtom - det är nu möjligt att verkligen kräva del av jättevinsterna.
Beroendet av Kina innebär dock att det kommer att krävas beslutsam kamp för att försvara jobb och arbetsvillkor i gruvindustrin när chefer och politiker kommer försöka få arbetarna att ta smällen när gruvfebern övergått i en allvarlig lunginflammation.