Fred byggs inte med vapen
Varje år spenderar världen ofattbara 10 000 miljarder kronor på vapen och militär rustning, samtidigt som en miljard människor lever i djup fattigdom. Den svenska politiken för vapenexport beskrivs ofta som ansvarsfull och restriktiv. Tyvärr är detta en felaktig beskrivning.
Foto: FREDRIK PERSSON
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De senaste tio åren har exporten ökat dramatiskt och nära nog fyrdubblats. Sverige är i dag en av världens tio största vapenexportörer. Vi säljer stridsflygplan, stridsfordon, robotar och pansarvärn till mer än sextio länder. Ett av dessa länder är Saudiarabien, en av världens mest hårdföra diktaturer, politiska partier är exempelvis förbjudna. I september i år framkom uppgifter om att Sverige under flera år exporterat vapen för strid till Saudiarabien, trots att både politiker och tjänstemän tidigare nekat till detta.
Vi anser att de senaste årens utveckling för svensk vapenexport är oroande av flera skäl. Exempelvis går det inte att förena seriösa ansträngningar för att minska fattigdom, öka demokrati och mänskliga rättigheter med att exportera vapen till diktaturer och fattiga nationer. Sveriges riksdag har beslutat att prioritera en politik för rättvis och hållbar global utveckling där fattiga människors behov ska vara utgångspunkt. Men detta ignoreras gång på gång. I stället främjas militära exportsatsningar.
Det är också oroande att våra folkvalda så ogenerat bryter mot det svenska regelverket år efter år. Anmärkningsvärt är också att man gör så i strid med folkopinionen. En opinionsundersökning från Demoskop i november 2009 visar att 81 procent av svenska folket är emot export av vapen till länder i krig. Hela 92 procent svarade också nej på frågan "Ska Sverige tillåta vapenexport till länder där allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer?".
För oss är det uppenbart att det finns många skäl till att den svenska satsningen på vapenexport inte kan fortsätta. Om vi vill att Sverige ska vara ett gott exempel och ett föregångsland för fred, demokrati och mänskliga rättigheter, så måste de folkvalda i Sverige börja följa de beslut man tagit: att inte sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter men också att prioritera en rättvis och hållbar utveckling i världen.
14-21 november firas Kyrkornas globala vecka runt om i Sverige med temat "Skapelsefred byggs inte med vapen". Under årets globala vecka lyfter kyrkorna särskilt fram frågan om svensk vapenhandel och dess konsekvenser för fred, säkerhet och utveckling i världen.
Kyrkorna i Norrbotten kommer att på olika sätt belysa detta tema. Vill vi fred och försoning måste vi ha visioner om ett samhälle och en värld, där vi kan samsas och leva tillsammans under rättvisa förhållanden och motverka våld och främlingsfientlighet. Albert Einstein har formulerat det så här: "Fred kan aldrig hållas genom våld, den kan bara hållas genom förståelse."