Gå och rösta - för den öppna folkkyrkan
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Församlingen är Svenska kyrkans viktigaste byggsten. Som exempel vill jag lyfta fram domkyrkoförsamlingen i Luleå. Församlingens huvudkyrka, domkyrkan, invigdes 1893. Den har genomgått två stora renoveringar. Den första på 1930-talet och den andra på 1980-talet. En kompletteringsrenovering har sedan gjorts i början av 2000-talet.
Mjölkuddskyrkan är församlingens distriktsskyrka. Församlingen har ungdomens hus sedan början av 2000-talet i före detta domprostgården. Kallkällans kyrksal togs i användning i mitten av 1960-talet. Verksamheten där har upphört. Kyrksalen har varit en värdefull tillgång för den kyrkliga verksamheten för området i flera decennier. Kallkällan-Bergviken-området har cirka 4 000 invånare.
Flera initiativ har tagits för att bygga en mindre kyrka för området med utrymme för social verksamhet. Flera utredningar har gjorts. Majoriteten av de förtroendevalda har tyvärr stoppat projektet. Drivande nomineringsgrupper för bättre lokaler till området har varit Centern och Kristdemokraterna. Ett av motiven mot förslaget har varit ekonomin. En enkel matematisk beräkning resulterar i att en medelinkomsttagare i domkyrkoförsamlingen
i kyrkoavgift betalar cirka hälften av vad en kvällstidning kostar per dag. Samfälligheten där församlingen ingår har god ekonomi, är skuldfri med pengar på banken.
Vad får jag för kyrkoavgiften? Domkyrkoförsamlingen har en heltäckande folkkyrka. Det innebär verksamheter för alla åldrar. Jag vill särskilt lyfta fram de frivilliga insatserna som är bland annat sångkörer och musikgrupper, internationellt arbete
i form av Svenska kyrkans mission, Lutherhjälpen och Svenska kyrkan i utlandet.
Domkyrkans vänner har en viktig uppgift
i att bevaka domkyrkan så att den kan hållas öppen dagtid, verksamheten i Gäddviks sommarhem är en del av det diakonala arbetet. Sedan mitten av 1980-talet har cirka 15 000 besök gjorts där under lördagkvällar. Verksamheten startades av dåvarande domprost Nils Andersson.
Domkyrkoförsamlingen är i total ekonomisk samfällighet med Örnäsets församling. Samfälligheter är inte bästa samverkansform för stora pastorat. Diskussioner pågår att avveckla samfälligheten för domkyrko- och Örnäsets församlingar och i stället bilda en storförsamling med direktvalda kyrkoråd. Förslaget är realistiskt och redan för förestående mandatperiod sker val till direktvalt kyrkoråd i stället för fullmäktige.
Domkyrkoförsamlingen har ett rikt gudstjänst- och musikliv och en heltäckande folkkyrka, som förre domprost Lennart Edquist tillsammans med anställda och förtroendevalda arbetat fram.
Kom ihåg att rösta i kyrkovalet!