Ge de äldre valmöjligheter
Som boende i Sverige väljer vi telefonbolag, vilka vi tecknar elhandelsavtal med, leverantör av tv-kanaler, om våra barn ska gå i friskola eller kommunal. Vi väljer var vi vill handla vår mat, våra kläder, frisör, tidning etcetera. Är vi inte nöjd med det som erbjuds, då väljer vi bara en annan leverantör nästa gång. Som kund är det jag själv som bestämmer! Då borde det vara självklart att vi också ska få välja hemtjänstservice, utförd av det offentliga eller av en privat utförare.
Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varför ska en viktig sektor i vårt samhälle, hemtjänsten, vara så svår att konkurrensutsätta? Varför ska politiker ha monopol på att bestämma vilka som kommer hem till äldre för att städa och hjälpa till med olika sysslor?
Tio kommuner i Norrbotten har inte visat något intresse för att införa det fortfarande frivilliga valfrihetssystemet som gäller sociala tjänster. Lagen är två år så det är hög tid att vakna upp i Luleå, Piteå, Gällivare, Kalix med flera. Gentemot dem som behöver äldreomsorg är det en fråga om respekt. Bara för att man blir äldre ska man inte fråntas valmöjligheter i livet.
Valfrihet inom äldreomsorgen är också en väg att minska framtidsproblemen i många kommuner. Vem ska göra jobben när befolkningen blir allt äldre samtidigt som 40-talister som är vana att ställa krav nu börjar få behov av hjälp?
En fräschare syn på företagande och alternativa utförare av tjänster bidrar säkert till att flera yngre ser möjligheter att stanna kvar i länet. I Pajala, Överkalix och Övertorneå finns det annars om några år en yngre på tre äldre som lämnar yrkeslivet! Det går inte ihop och det offentliga kan inte ligga som en våt vante över all verksamhet och kreativitet.
Vi utgår ifrån att lagen om valfrihetssystem stramas upp och blir obligatorisk för kommunerna på samma sätt som den redan är för landstingen när det gäller primärvården.
Det bristande intresse som visas från en del politiker är beklagligt. Vi har haft en valrörelse under vilken man strött fagra löften över medborgarna. Men ska inte våra äldre behandlas som myndiga även sedan deras röstsedlar lagts i valkuverten? Ett minimikrav är att de själva får bestämma vem som ska leverera tjänster inom äldreomsorgen i hemmet.
Det är bara att önska Boden och Haparanda lycka till med det här mycket viktiga arbetet och att Övertorneå och Kiruna kommer ur startgroparna så att de äldre får flera alternativ till hemhjälpsservicen. Hur länge tänker man vänta i länets övriga tio kommuner? Det vore lämpligt att börja den nya mandatperioden med att införa valfrihetssystemet!