Det svenska biståndet skulle kunna användas mer effektivt, och därmed hjälpa ännu fler. Lösningen är ett jämställt bistånd. Därför ställer vi oss bakom Kooperation Utan Gränsers initiativ för att biståndspengarna ska fördelas jämställt, minst hälften av pengarna borde gå till kvinnor.
En av oss, Diana Orving, som vann priset Årets Blickfång på Elle-galan nyligen, har i samarbete med massajkvinnor i norra Tanzania tagit fram ett unikt armband som symbol för jämställt bistånd. Över 1 600 armband har sålts sedan kampanjen startade i mitten av december. Vi bär med stolthet jämställdhetsbandet för att visa vårt stöd.
Världsbanken bekräftar att jämställdhet är ett måste för minskad fattigdom och tillväxt. FN:s jordbruksorganisation, FAO, har räknat ut att skördarna kan öka så mycket att 100 miljoner män, kvinnor och barn slipper gå hungriga, om kvinnor får möjlighet till självbestämmande och inflytande på samma villkor som män.
Med andra ord: för att biståndet, som kommer från våra skattepengar, ska bekämpa fattigdom på bästa sätt måste det nå kvinnor.
Biståndsminister Gunilla Carlsson och regeringen säger att de strävar efter att biståndet ska fördelas effektivt och ge resultat. Det håller vi med om, men tycker att det är dags för regeringen att gå från ord till handling. Vägen dit stavas ökad jämställdhet.
Det är hög tid att ett av världens mest jämställda länder har världens mest jämställda bistånd. Det är dags att regeringen förändrar biståndet så att det gör mer nytta.
Kooperation Utan Gränser är beredda att tillsammans med regeringen och andra biståndsorganisationer bidra till att genomföra detta. Vi är beredda att ställa upp för den här frågan och visar varje dag vårt stöd genom att bära jämställdhetsbandet. Vi gör det för att kvinnor har rätt till hälften av biståndspengarna. Vi gör det för att pengarna gör större skillnad då.