Ger kommunalråden en rättvis bild av skolan?
µ Svar till Karl Petersen och Yvonne Stålnacke, NSD Debatt den 20 maj.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter valet 2006 har barn- och utbildningsnämnden (bun) vänt sig, flera gånger, till fullmäktige med begäran om ökade anslag. Dessa ansökningar tillsammans uppgår sammanlagt till cirka 35 miljoner kronor. Bun fick 0,5 miljoner.
Ovanpå detta lades ett effektiviseringskrav på 1 procent för år 2009, det vill säga 15 miljoner kronor. Detta motsvarar bra precis den extra driftskostnad kommunen drog på sig i samband med Coop arena. Därefter har bun ålagts extra effektiviseringskrav på 2 procent, det vill säga 30 miljoner 2010 och 4 procent, det vill säga 60 miljoner 2011.
Om vi räknar ihop dessa siffror innebär det att skolan i Luleå har fått en minskad budgetram med cirka 110 miljoner kronor år 2011 (jämfört med 2006). Färre lärare på grund av färre elever utgör naturligtvis en del av denna summa, men bara en mindre del.
Frysningen av statsbidragen utgör också en liten del av totalsumman. Denna frysning har också varit känd sedan länge och uppgår 2009 till en ackumulerad summa om cirka 17 miljoner.
Sanningen är att Luleå kommun sänker skolans driftsbudget med betydligt större belopp än vad som kan motvieras av kommunalrådens två anförda skäl. Detta kan konstateras i lärartätheten. Denna beräknas nu sjunka under riksgenomsnittet.
Hittills har studieresultaten inte påverkats nämnvärt, det ska ärligen erkännas. Men negativa effekter av kraftiga ingrepp i skolans budget riskerar att dyka upp senare. Dels som försämrade studieresultat, dels i form av ökade sociala kostnader.
Vi ska komma ihåg att de ungdomar som utgör den verkligt stora riskgruppen på arbetsmarknaden, är de som slutat gymnasiet med ofullständiga betyg.
Vi har också svårt att förstå att vissa delar av skolan är totalt fredade, som till exempel kulturskolan. Kommunalrådet Petersen har pekat med hela handen till skolpolitikerna. Därför måste de skära mer i särskolan, förskolan, grundskolan och elevhälsan.
Vänsterpartiet arbetar nu för högtryck med kommunens budget. Vår ambition är att lägga en budget som fredar skolan från nedskärningar, kvalitetsförsämringar och sänkt ambitionsnivå.