Ishockeyn har ännu så länge varit relativt förskonad från huliganism, till skillnad från fotbollen men så är det inte längre. Det är vanligt att medlemmar i huligan-gäng, så kallade firmor, på förhand bestämmer sig för att göra slåss.
Huliganismen, det vill säga det våld som äger rum på våra idrottsarenor medför stora problem, höga kostnader och det är till stor skada för idrott som ska vara förknippat med glädje. Huliganernas brist på respekt för klubbarna, supportrar och den vanliga publiken är oacceptabel.
Under förra mandatperioden antog regeringen en huliganlag för att minska skadeverkningarna. Att inneha bengaler, kasta in föremål på arenan eller beträda planen är straffbart. Det har också införts regler som gör det lättare att portförbjuda stökiga personer från arenorna ett så kallat tillträdesförbud. Dessutom är det nu lättare för polisen att bussa bort grupper som allvarligt stör ordningen i närheten av en arena.
Det är dock viktigt att betona att lagändringar inte löser alla problem. Den samverkan som finns mellan polis, idrottens organisation och klubbarna måste utvecklas ytterligare för att skapa en idrott fri från våld.
Regeringen har haft en bra dialog med polisen och idrottens organisationer för att komma tillrätta med problemen och jag har på nära håll följt polisens och klubbarnas säkerhetsarbete.
Det är omfattande polisresurser som slukas för att bevaka ett derby, som nu senast mellan AIK och Djurgården i Stockholm. 250 poliser och nästan lika många volontärpoliser krävdes för att bevaka derbyt. Polisresurser som kostar samhället massa pengar och som skulle kunna användas på ett bättre sätt.
Den som vill slåss, förstöra och skapa oro och rädsla hör inte hemma på en idrottsarena. Tyvärr skrämmer detta bort många människor från idrotten.
Vi kommer att fortsätta diskussionerna med alla berörda och se över vad som kan göras bättre för att motverka våldet på våra idrottsarenor.
Tillsammans med Sveriges elithockey fortsätter vi att följa utvecklingen noga för att se över vilka metoder som behövs för att motverka det idrottsrelaterade våldet.