Goda villkor för privata vårdföretag annars ingen "valfrihet"
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bättre kommer det att bli, inte för patienterna men för dem som skor sig och gör vinster på vården. Dagens Nyheter skrev om att fyra utländska vård-riskkapitalbolag omsatte på den svenska marknaden 15 miljarder kronor, vilken gav en vinst på 3 miljarder som placerades i utländska skattesmitarparadis.
Stafettläkarna kostade under 2004 Norrbottens landsting 63 miljoner kronor. 2008 blev det 117 miljoner. Prognosen för landstinget för 2010 är ett underskott på 193 miljoner kronor. Allt detta ska betalas av patienterna med avgifter och skatter.
I "klipparnas" debatt förordar man den fria etableringen, blir det i områden och regioner med bästa lönsamheten? Tillgängligheten sägs bli bättre för patienterna, gäller det även i glesbygd och kommuner med åldrande och ökad arbetslöshet hos befolkningen?
Man eftersträvar goda villkor för privata vårdföretag annars blir det ingen etablering eller "valfrihet". Vem ska stå för dessa goda villkor, är det patienterna och skattebetalarna? Man säger att framtiden ligger i mångfald och kvalitet för patienterna. Hur blir det för landsting som inte kan leva upp till "goda villkor", blir de utan "vårdval"?
Jag vill påstå att patienterna står inför allvarliga prövningar, även majoriteten av svenska befolkningen.
Vill du att din hälsa och vård ska bli handelsvara med privat vinst och lönsamhet som drivkraften, då ska du ge fortsatt förtroende till alliansregeringen och dess huvudsponsor Svensk Näringsliv i årets val.
Mitt val blir lätt, skattefinansierad offentlig vård i solidaritet, där behoven styr och privat lönsamhet bannlyses. Vem erbjuder det?
µ Svar till Hans Dahlgren och Jan-Olov Nordström, NSD Debatt den 2 januari.