Försäljarna av utlandssprit har på många håll tagit över som en av de största leverantörerna av alkohol till ungdomar. Det är hög tid att stoppa denna utveckling!
Bland Luleås ungdomar tycker 54 procent att det är ?ganska lätt? eller ?mycket lätt? att få tag i alkohol som förts in från utlandet. Enligt undersökningen från Temo är det alldeles för lätt för ungdomar i Norrbotten att få tag
i alkohol.
I regeringens kampanj för att minska tillgången av alkohol ingår affischering, TV-reklam och framförallt att polisen har öppnat sitt telefonnummer 11414 för att allmänheten ska kunna ringa in tips kring olaglig handel med alkohol.
Den olagliga handeln med alkohol från utlandet har inneburit en dramatisk förändring av förutsättningarna för ungdomar att få tag på alkohol. Villakällare, garage och butiksförråd används för en alkoholförsäljning som är så omfattande att den i vissa fall kan beskrivas som en illegal detaljhandelsverksamhet snarare än som upprepade tillfällen av langning.
Även på arbetsplatser pågår den olagliga handeln öppet och organiserat. Bland annat förekommer det att oseriösa åkare, som levererar varor och gods till arbetsplatser, också rutinmässigt säljer alkohol från utlandet till anställda.
I Sverige har konsumtionen av alkohol ökat med 30 procent från 1996 till 2004. I Norrbotten ser vi exempel på den ökningen i form av ökade alkoholskador och fler beroende individer.
För Norrbotten gäller att antalet anmälda våldsbrott och misshandelsbrott har ökat kraftigt under 2000-talet. Både antalet anmälda våldsbrott och misshandelsbrott har mellan 1999 och 2004 ökat med 47 procent.
Exempelvis den sista tidens händelser med flera våldsincidenter på flera orter
i Norrbotten kan med säkerhet kopplas till alkoholkonsumtion.
Enligt alkoholforskare kan hälften av all våldsbrottslighet kopplas till alkoholkonsumtion. Om totalkonsumtionen ökar med en liter per invånare och år ökar mord och misshandel med tio procent. Minskning av alkoholkonsumtionen innebär minskning av våld och misshandel.
Entydiga resultat från forskningen visar att en begränsning av ungdomars tillgång till alkohol är ett av de viktigaste instrumenten när det gäller att förebygga alkoholutveckling och alkoholskador.
Först av allt uppmanar vi alla vuxna, inte minst föräldrar, skolpersonal och föreningsledare till diskussion kring frågorna:
• Hur får våra ungdomar tag på alkohol?
• Hur kan vi som vuxna agera för att motverka den olagliga alkoholhandeln?
Med din handling bidrar du till det drogförebyggande arbetet i Norrbotten och ett tryggare Norrbotten.
Det är en viktig insats för att göra Norrbotten till det attraktiva länet!