Högerns myter och lögner
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
NSD Debatt den 20 maj.
Jag förstår att riksdagskandidaten från Boden är emot förkortade arbetstider. Ni är ju polare med moderaterna, vilka genom historien alltid varit emot drägliga arbetstider för människor, ända från 1919 då de sade nej till åtta timmars arbetsdag. Detta är kanske något ni på den borgerliga sidan egentligen drömmer om att återinföra, eller?
Att det dessutom skulle vara den offentliga sektorns fel, som riksdagskandidat Andersson påstår, att Grekland står vid ruinens brant är en av högerns ständiga myter och lögner
i försök att underminera den offentliga sektorn.
Grekland har i dag färre offentligt anställda än Sverige och dessutom är skatterna i Grekland betydligt lägre än
i Sverige. Är det inte då uppenbart att krisen inte orsakats av den "ofantliga" sektorn och ett för högt skattetryck?
Men riksdagskandidaten verkar få sin önskan igenom. Grekland, styrt av
socialdemokrater, går med på drastiska nedskärningar som ett lånevillkor från Internationella valutafonden och euroländerna. Detta motkrav är dock inte särskilt representativt för en röd-grön politik: besparingar i den offentliga sektorn, begränsningar av löneförmåner för statsanställda och sänkningar av pensionerna.
Sedvanlig nyliberal högerpolitik alltså. Problemen ska lösas genom drastiska nedskärningar. De lata och bortskämda grekerna ska straffas, det nyliberala finanssystemet räddas.
Är inte Grekland ett tydligt exempel på vilken katastrofal utveckling ett land kan drabbas av om man följer Folkpartiet och dess vänners politik? Skattesänkningar och minskade offentliga utgifter leder förr eller senare till sociala och ekonomiska katastrofer.
"Hu-jeda-mej", för att låna riksdagskandidat Anderssons favorituttryck. Jag hoppas att vi inte väljer in partier som vill ställa länder och folk på ruinens brant.