Höjda skatter sätter inte fart på tillväxten
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I sin ursprungliga artikel skrev Åström att regeringens skattesänkningar har gått till "landets rikaste tiondel". Påståendet stämmer förstås inte, då jobbskatteavdraget är riktad till att öka incitamentet till arbete för personer med låga inkomster. Ju lägre inkomst, desto högre procentuell sänkning av skatten.
En person som tjänar 20 000 kronor om året och bor i Umeå får ett jobbskatteavdrag på 1 216 kronor, mer än sex procent av inkomsten. Grannen som har dubbel så hög inkomst får 1 591 kronor i jobbskatteavdrag, mindre än fyra procent av inkomsten.
När jag i en replik frågade Karin Åström vad hon menade så ändrade hon plötsligt sin argumentation helt. Hon backade från påståendet kring den tiondel rikaste i landet och skrev i stället att kvinnor, låginkomsttagare och unga är förlorare på regeringens skattesänkningar. Det är ett lika märkligt påstående som det förra.
Efter att första steget i jobbskatteavdraget infördes så ökade andelen som faktiskt befann sig i arbete med nära två procent i Sverige. Det är en jättestor ökning, som inte alls var en naturlig fortsättning på högkonjunkturen. De som kom i arbete var i stor utsträckning just ungdomar och invandrare. Är inte det positivt?
Det är märkligt att oppositionspartierna under den rådande lågkonjunkturen inte bara kritiserar regeringens skattesänkningar, utan utlovar höjda skatter.
Den 6 maj presenterades en rapport från Skattebetalarnas förening som visade att löntagare som tjänar 25 000 kronor per månad förväntas få sin skatt höjd med cirka 17 000 kronor om Vänsterpartiet får igenom sina föreslagna skattehöjningar. Socialdemokraterna vill i stället höja skatten med 3 100 kronor om året.
Kan Åström argumentera för att omfattande skattehöjningar för personer med vanliga inkomster är en politik som får fart på tillväxten mitt under en lågkonjunktur? Eller att det inte missgynnar många unga, kvinnor och invandrare?
µ Svar till Karin Åström och Tobias Baudin, NSD Debatt den 7 maj.