Hotas vårt landskap av blåögda politiker?
I ett historiskt perspektiv ska tydligen mänskligheten upprepa alla misstag som tidigare generationer åstadkommit.Räcker inte de stora ingrepp i naturen och den hälsorisk som verksamheten vid Ranstadanläggningen innebar?
Foto: ANDRE LUIZ MELLO
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Återställandet vid Ranstad är oerhört kostsamt och uppföljningen måste pågå i generationer. Hur många nya Ranstad vill statsministern nu etablera, för att sedan konstatera att även dess hål måste fyllas och anläggningar sprängas?
Det känns skrämmande när statsministern i Umeå nyligen uttalade sig om att uranbrytning åter kan bli aktuell. Vad vet statsministern om uranbrytningens konsekvenser?
Uran förekommer i så låga koncentrationer att i stort sett allt material som bryts blir svårhanterliga rester med höga halter av bland annat tungmetaller och radioaktivitet.
Kärnkraften kan aldrig bli en lösning på världens klimatproblem. Det finns varken ekonomiska eller industriella resurser att bygga så många kärnkraftverk att det skulle kunna ersätta fossila bränslen. De 435 kärnreaktorer som finns i drift i världen i dag svarar bara för 5,5 procent av världens fasta energiförsörjning.
För att ersätta bara hälften av de fossila bränslena, behövs över 3 000 nya reaktorer byggas före 2030. En sådan enorm satsning skulle hindra all utveckling av alternativa energikällor. Om alla kostnader läggs in i kalkylen är kärnkraften olönsam. Genom utsläpp av varmt kylvatten påskyndas även klimatförändringen i haven.
För att hindra uppvärmningen av vår planet, måste vi säga nej till både kärnkraft och uranbrytning. Om vi vill ha ett beboeligt jordklot måste konsumtionen av energi minska. Satsning på ny kärnkraft hindrar utveckling av alternativa energikällor och invaggar människor i en falsk trygghet och att vi kan fortsätta som förut.
Motivationen för företag och enskilda att minska energiförbrukningen minskas av tron på att kärnkraften är en billig och säker produktionskälla.
Politiker talar ofta om att kärnkraften är säker, men undanhåller samtidigt att nämna de monstruösa ingrepp och risker som uranutvinning och slutförvaring innebär - och det under en oöverskådlig tid. Den svårbedömda kostnaden ska också inräknas.
Ranstad borde räcka som bevis.