Investera i fred, inte krig
Ett fåtal utrikespolitiska frågor har debatterats intensivt under de gångna månaderna. Svensk truppnärvaro i Afghanistan och amerikanska militärbasers vara eller icke vara har skapat splittring inom partier och över blockgränser.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad gäller Afghanistan är det sedan länge uppenbart att militära insatser inte har lyckats skapa stabilitet och fred i landet. Ändå är det just de militära insatserna som tillåts kosta mest. Svenska Afghanistankommittén visade redan förra året att för varje krona som EU satsar på bistånd till Afghanistan satsas fem gånger så mycket på militära insatser.
Detta är inte bara en orimlig prioritering av ekonomiska resurser, utan motverkar också syftet med insatserna. Väpnade styrkor militariserar samhällen, vilket på sikt riskerar att skapa en kultur som motarbetar långvarigt säkerhetsarbete med respekt för mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred.
Vi måste hitta nya civila lösningar för den säkerhetsproblematik som varje dag drabbar människor i Afghanistan.
Världens samlade militära utgifter under ett år motsvarar 800 år av FN:s reguljära budget. Bara Sverige spenderar mer än 40 miljarder på försvarsutgifter varje år och har dessutom en omfattande vapenexport, även till utvecklingsländer. Varje krona som går till militär verksamhet innebär att något annat prioriteras bort.
Vad världen verkligen behöver - fattigdomsbekämpning, hälso- och sjukvård, hållbar utveckling och jämställdhet mellan könen - hamnar ständigt i skymundan.
Om samma intensiva ekonomiska resonemang hade kunnat föras om det internationella säkerhetsarbetet som kring svenska välfärdsfrågor hade vi kunnat komma mycket närmare en fredspolitik värd namnet. Det är nämligen just de ekonomiska prioriteringarna och vad vi väljer att lägga ekonomiska resurser på som tydliggör hur orimlig Sveriges utrikespolitik är.
Afghanistan har i denna valrörelse kommit att representera de verktyg som Sverige vill använda sig av i det internationella freds- och säkerhetsarbetet. Erfarenheten därifrån visar dock tydligt att de militära verktygen inte kan skapa fred och säkerhet.
Sverige måste sluta investera i krig och istället börja investera i fred genom att prioritera nedrustning, öronmärkta pengar till stärkandet av kvinnors rättigheter och civila samhällets arbete för fred och internationell rättvisa.