Jobba under studierna - ett steg in i arbetslivet
Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög i Sverige och i februari i år stod 161 000 unga mellan 15-24 år utanför arbetsmarknaden enligt SCB. Detta märker vi på Studentconsulting genom ett rekordstort antal jobbansökningar i mars - 48 297 stycken.
Arberet under studierna är ett bra sätt att få in en fot i arbetslivet, tycker 28,8 procent av de tillfrågade i Studentconsultings egen undersökning. Foto: Lars Pehrson/SVD/Scanpix
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi ställde frågan "Vilken av följande åtgärder är bäst för att minska ungdomsarbetslösheten?" där deltagarna fick rangordna sex svarsalternativ.
En majoritet, 28,8 procent, av de 1468 personer som deltog ansåg att arbetslivserfarenheter under studietiden var det absolut bästa sättet att få jobb på. När unga kan ta flexibla anställningar under studietiden kortar det insteget på arbetsmarknaden. Extrajobb medför viktiga kontakter, referenser och erfarenheter som är till stor hjälp när det är dags att efter examen ge sig ut i den hårda konkurrensen om jobb.
Dessutom kan en timanställning under studietiden också leda till fast anställning efter examen, eftersom en relation med arbetsgivaren då redan är etablerad.
Det alternativ som rankats på andra plats i vår undersökning var en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga personer. Vi på Studentconsulting, med 13 års erfarenhet av bemanningsbranschen, har tydligt sett att den senaste satsningen på sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26 år ökat incitamenten att anställa unga människor och vi har därmed märkt en ökad efterfrågan på ung personal.
På plats tre kom alternativet att ge arbetsgivare bidrag för att anställa unga människor, vilket till stor del påminner om alternativet med sänkta arbetsgivaravgifter.
Ett vida omdiskuterat förslag, som framförallt drivs av de politiska ungdomsförbunden, partierna och arbetsgivarrörelsen, är avskaffandet av turordningsreglerna i LAS. Detta alternativ fann vi dock först på fjärde plats i vår undersökning. Resultatet kan ses som ett bevis på att studenterna föredrar åtgärder som handlar om att göra det enklare att ta sig in på arbetsmarknaden i ett tidigt skede framför ändringar i LAS.
De två alternativ som unga tror minst på är tillsättandet av jobbcoacher och att ersätta arbetsförmedlingen med privata alternativ. En trolig förklaring till detta är är att dessa åtgärder blir aktuella när en person redan blivit arbetslös.
Jobbcoachning är dock fortfarande ett relativt nytt begrepp och vi har sett att det är populärt bland unga att få en jobbcoach. Det har varit tydligt i vår undersökning att unga föredrar förebyggande åtgärder som motverkar att man hamnar i ett läge där man blir arbetslös. Därför skulle jobbcoachning kunna erbjudas i ett mycket tidigare skede, redan under studietiden för att skapa bättre förutsättningar för jobb direkt efter examen.
Av vår undersökning kan vi utläsa att det är avgörande att hitta enkla former som skapar incitament för arbetsgivare och sänker tröskeln för studenter och unga att ta sig in på arbetsmarknaden för att minimera risken för arbetslöshet efter examen.
Detta är något som beslutsfattare borde ta i beaktande.