Kaos hotar företagen
Regeringen föreslår att revisionsplikten för små och medelstora aktiebolag ska avskaffas den 1 juli i år. Men trots det har ännu inga besked lämnats om hur de nya reglerna ska se ut. Regeringen måste nu snabbt lämna besked om vad som gäller, annars hotar regelkaos för 96 procent av Sveriges aktiebolag.
Slopandet av revisionsplikten blir inte den positiva reform som regeringen tänkt sig om inte korten läggs på bordet.foto: jessica gow
Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Sverige har alla aktiebolag en skyldighet att ha revisor. Revisorns uppgift är att skapa förtroende för företaget. Det sker genom att revisorn granskar företagets redovisning och förvaltning. Aktieägare, långivare, anställda och andra som har affärsrelationer med ett företag kan känna sig trygga i att företaget sköts på ett bra sätt.
Det förslag som finns innebär att 96 procent av Sveriges aktiebolag inte måste ha revision. I Norrbotten kan uppemot 6 000 företag komma att beröras. Men ännu finns inget riksdagsbeslut, inte ens en remiss till lagrådet.
Oavsett vad man tycker om avskaffandet av revisionsplikten är det viktigt att reformen genomförs på ett ansvarsfullt sätt. Alltför hastigt genomförda avregleringar brukar leda till oväntade problem. Vi vill medverka till verklig förenkling av företagandet, men då får vi inte störta iväg och riskera det förtroende och den effektivitet som finns i det svenska näringslivet.
Därför vill vi att revisionsplikten slopas stegvis och att man börjar med de allra minsta företagen. Varför skapa kaos i onödan?
Om mindre än ett halvår ska alltså en reform som kan komma att beröra 96 procent av Sveriges aktiebolag genomföras, men ingen vet än hur det slutliga förslaget ser ut. För varje dag som går blir framförhållningen kortare för alla som berörs.
Alla företagare måste få tid att processa hur de bäst kan skapa förtroende för den egna verksamheten.
Banker, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten hör till de intressenter som måste se över sina rutiner, för att inte tala om landets alla revisorer som måste förbereda sig på en helt ny marknadssituation.
Regeringen måste därför snarast lägga korten på bordet. Utan möjlighet till seriösa förberedelser för alla berörda blir slopandet av revisionsplikten inte den positiva reform som regeringen tänkt sig.