Resultatet av lagen har blivit tusentals färdigbehandlade patienter som i dag ligger kvar på sjukhus i onödan. Systemet är kostsamt och orsakar lidande för patienterna, Centerpartiet vill därför se en lagändring.
Lagen som ger kommunerna fem betalningsfria dagar kom till på 1990-talet. Då såg situationen i sjukvården annorlunda ut, vårdtiderna var längre och fem dagar ansågs vara en rimlig tid för att planera överförandet till den kommunala vården.
I dag är vårdflödet betydligt snabbare och den föråldrade lagen leder till att utskrivningsklara patienter blir kvarliggande och orsakar vårdplatsbrist. Att den som är färdigbehandlad på sjukhus får gå över till mer anpassade vårdformer skulle både gynna patienten som har vårdats och dämpa trycket på vårdplatser.
Det har även visat sig att systemet med betalningsansvar är mycket kostsamt: enligt en granskning gjord av Dagens Medicin har lagen kostat kommunerna omkring 300 miljoner kronor sedan 2010. Det är ett fullständigt ohållbart sätt att hantera de gemensamma skattepengarna på.
Frågan om hur vårdplaneringen vid utskrivning från sjukhus kan förbättras diskuteras just nu inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Om inte SKL kan enas om en lösning kommer Centerpartiet att driva frågan om en lagändring nationellt. Ett bra samarbete mellan kommunen och landstinget sparar både lidande och pengar.