"Kostymen" är för stor

I den mediauppmärksamhet som varit efter det stora varslet i barn- och utbildningsförvaltningen i Boden för en tid sedan kan man se och höra lite olika vinklingar om vad det här varslet egentligen beror på.

Färre elever och konkurensen från friskolor är anledningen till de drastiska varsel som Bodens kommun lagt. Här Sandenskolan.

Färre elever och konkurensen från friskolor är anledningen till de drastiska varsel som Bodens kommun lagt. Här Sandenskolan.

Foto: Göran Ström

Luleå2008-09-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det ena kommunalrådet menar att kommunens friskolor är en stor anledning till den situation som uppstått medan det andra kommunalrådet talar mera i termer om det i grunden vikande elevunderlaget i vår kommun.
Båda dessa faktorer har naturligtvis betydelse för läget i dag om än de minskade barnkullarna har den allra största betydelsen.
Ytterligare en faktor av betydelse i dag är utan tvekan den misslyckade strukturförändringen man försökte genomföra för ett par år sedan. Den strukturförändringen som inte genomgick någon ordentlig konsekvensanalys har i realiteten inneburit ett steg framåt och två steg bakåt.

Att den styrande alliansen inte tidigare kunnat minska "kostymen" har inneburit att de förändringar man nu föreslår blir mycket omfattande.
Enligt kommunalrådet Strömbäck har detta berott på oklara las-listor. Under sex år vid makten har man inte lyckats få ordning på en sådan grundläggande administrativ förutsättning för att styra och anpassa personalstyrkorna.
Man kan undra vad personalutskottet sysslat med under dessa år ?

Den faktor som kommunalrådet Strömbäck särskilt verkar vilja lyfta fram i debatten är som sagt friskolornas etablering
i vår kommun.
Vad beror det då på att föräldrar väljer att söka sig till andra alternativ än den kommunala skolan?
En viktig faktor är utan tvekan att man
i friskolorna kan erbjuda barnen en bra undervisningsmiljö, till skillnad mot de kommunala skolorna där man under flera år satts på undantag vad beträffar investeringar och underhåll vilket lett till att anläggningarna blivit slitna och inte alls särskilt trevliga att vistas i.
Under alliansens ledning har minst 20 miljoner kronor sparats bort ur budgeten för planerat underhåll av skollokaler
i Boden under de senaste åren. Att man nu i 2009 års budget avsatt medel för detta hjälper inte särskilt mycket eftersom behoven i dag är så stora.

När man leder en kommun handlar det ju faktiskt inte bara om att bygga nya anläggningar som monument av den här tidens ledare, man måste också vara beredd att sköta om och underhålla det man har.
En annan viktig faktor vid föräldrarnas val av skola är naturligtvis närheten till den plats där man bor. Här har alliansens linje om att i första hand avveckla skolorna på landsbygden fört med sig egna satsningar av landsbygdens befolkning.
Visst är det så att stora flertalet av kommunens befolkning bor i eller i närheten av tätorten, men för den skull kan man inte enbart göra satsningar i det området. Landsbygden har i många sammanhang lämnats därhän vilket man bland annat kan se i just detta att man där får ta saken i egna händer och driva verksamheter på annat sätt än den kommunala apparaten kan klara av.

Är det inte snart läge att "damma av"
alliansens eget förslag om utökad konkurrensprövning av vissa kommunala verksamheter för att frigöra medel till de prioriterade verksamheterna vård, omsorg och skola? För det jag hoppas att vi är överens om är de områden i de kommunala verksamheterna som ska prioriteras.
När det nu verkar vara så att verkligheten börjar hinna ifatt den styrande alliansen i Boden hoppas jag att man inte så styvnackat som tidigare ska avvisa kloka förslag även om de kommer från oppositionen.
Läs mer om