Kvinnor och män ska ha samma makt
Utredningen "Varannan damernas" som handlade om kvinnorepresentation kom i maj 1987 och 19 år senare , i maj 2006 beslutade Sveriges riksdag om ett nytt övergripande mål för svensk jämställdhetspolitik. "Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv."
Foto: Janerik Henriksson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Både utredningen och det nya jämställdhetsmålet innebär i praktiken en omfördelning av makten mellan kvinnor och män. Utan en jämnare könsfördelning i beslutande församlingar blir såväl demokratin som besluten ofullständiga. Maktfrågan spelar en viktig roll för hur jämställt ett samhälle är.
Den spelar roll för hur mycket vi tjänar. Den spelar roll för hur stor pension vi får. Den spelar roll för vilket arbete vi utför. Den spelar roll för om vi arbetar hel- eller deltid.
Den spelar roll för hur mycket vi kan påverka i samhället. Den spelar roll för vår hälsa. Den spelar roll för vår personliga säkerhet. Den spelar roll för rätten till vår egen kropp.
Den spelar roll för de mänskliga rättigheterna. Den spelar roll för mäns våld mot kvinnor.
Överallt har kvinnor och män olika villkor, inom familjen, politiken, näringslivet och ekonomin. En grundregel tycks vara att där makten finns, där finns alldeles för få eller inga kvinnor och därmed tillvaratas inte kvinnors intressen. För vilken kvinna skulle inte rösta för lika lön för kvinnor och män?
Kvinnor nöjer sig inte med halva makten i teorin utan vi kräver den även i praktiken. Ska vi känna att vi har makt och att den är värd all den tid vi lägger ner, då ska den inte bara gälla ansvar utan också verklig makt. När kvinnor tagit makt så har det skett förbättringar för kvinnor men även för män, barn och gamla. Tack vare kvinnors kamp har vi bland annat en plats i politiken i dag.
På de första platserna på våra listor dominerar männen fortfarande. Striden om dessa platser är tuff och ju viktigare ett mandat är desto färre kvinnor. En förutsättning för att kvinnor ska få del av inflytande och makt är att de finns kvinnor på valbara platser på valsedlarna.
(S)-kvinnor Norrbottens halvårsmöte uppmanar nu partimedlemmar och arbetarekommuner att nominera både kvinnor och män på valbara platser på valsedlarna till riksdag, landsting och kommuner. Och glöm inte av att placera kvinnor som första namn och till ordförandeposten och inte bara till vice ordförandeposten.
Vårt motto i valet är "Varannan damernas - makt inte bara ansvar".