Låg antibiotika- användning är allas ansvar

Svenska och norska bönder är bäst i klassen på att undvika antibiotika i djuruppfödningen, enligt en ny rapport från den europeiska läkemedelsmyndigheten. Nu måste fler svenska kommuner och andra offentliga verksamheter ta sitt ansvar för hur köttet de serverar inom skola, vård och omsorg har producerats.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Luleå2012-03-05 03:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om köttproducenternas ansvar har varit intensiv de senaste veckorna. Inom de gröna näringarna välkomnar vi denna debatt, eftersom jordens resurser måste brukas på ett ansvarsfullt sätt.

En grundsten i böndernas ansvar är att ta hänsyn till såväl djurhälso- som folkhälsoaspekter i all djuruppfödning. Det är därför glädjande att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i en nyligen publicerad rapport jämför nio europeiska länder och konstaterar att Sverige och Norge är de länder som använder allra minst antibiotika i sin djurhållning.

Den låga användningen av antibiotika i svensk djuruppfödning beror på att hälsoläget bland våra djur är mycket gott. Detta innebär också att det kött som produceras av svenska uppfödare är av hög kvalitet. Ur ett folkhälsoperspektiv är det mycket viktigt att vi värnar om denna utveckling. I synnerhet då en ökad användning av antibiotika ökar risken för utvecklingen av antibiotikaresistens hos både djur och människor.

Men vi får inte slå oss till ro, utan måste fortsätta vårt arbete för att Sverige ska vara en av världens ledande producenter av högkvalitativt kött som tar hänsyn till såväl djurens behov, folkhälsa, klimat och miljö. Vi bönder är dock inte de enda aktörerna som påverkar utvecklingen.

Rapporten från den europeiska läkemedelsmyndigheten visar att försäljningen av veterinärmedicinsk antibiotika i Holland är cirka nio gånger högre än i Sverige. Och i grannlandet Danmark är den cirka tre gånger så hög. En stor del av den offentliga maten, som serveras på skolor, sjukhus och på äldreboenden, importeras från länder med ett sämre antibiotikaläge än Sverige.

Med tanke på de folkhälsoproblem som antibiotikaresistens orsakar är det angeläget att kommunerna i större utsträckning tar ansvar för hur den offentliga mat de köper in har producerats. Det är olyckligt när offentlig upphandling handlar om enbart lägsta pris.

Offentlig upphandling måste istället handla om rätt kvalitet till rätt pris och det borde vara självklart att ställa miljö- och djurskyddskrav vid offentliga upphandlingar. Först då kan Sveriges goda antibiotikaläge gynna barn och gamla som äter av den offentliga maten varje dag.

I Norrbotten har vi tacksamt noterat det fina arbete som bedrivs i denna fråga inom Norrbottens Läns Landsting, och vår förhoppning är att det ska få många efterföljare hos främst andra offentliga upphandlare.

Läs mer om