Lag behövs mot barnsexhandel

Denna vecka överlämnar vi till regeringen den största namninsamlingen på 30 år i Sverige. Över 325 000 personer i Sverige och 6,5 miljoner personer i världen har skrivit på ett upprop mot trafficking med barn och unga för sexuella ändamål. Bara i Norrbotten har 5 225 personer skrivit på.

Luleå2011-07-11 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år utsätts över 1,2 miljoner barn och ungdomar i världen för människohandel och åtgärder krävs på alla nivåer. Vi vill nu uppmana kommun- och riksdagsledamöter i länet att verka för en specifik lag mot människohandel med barn och inrätta särskilda boenden för unga offer.

Handel med människor, trafficking, är just nu världens tredje största och snabbast växande kriminella industri efter vapen och narkotika och en stor del av den handel som äger rum omfattar barn och ungdomar. Undersökningar visar att trafficking oftast sker för sexuella ändamål. Bakom handeln med barn står en organiserad brottslighet, vars enda syfte är att tjäna pengar. Efterfrågan i bland annat Sverige gör det möjligt.

Sverige kan göra betydlig mer inom många områden och i dagarna har vi träffat Beatrice Ask för att lämna över Sveriges största namninsamling på 30 år. De över 325 000 personer i Sverige som skrivit under vårt upprop mot människohandel med barn för sexuella ändamål har ställt sig bakom tre krav som riktar sig till Sveriges regering.

För det första, regeringen måste ta handeln med barn för sexuella ändamål på större allvar.

Det finns ingen exakt statistik över hur många människohandelsoffer som är barn i Sverige i dag, men av de fall som kommit till myndigheters kännedom förekommer minderåriga i ungefär hälften av fallen. När Rikskriminalpolisen tidigare förde statistik över antalet personer från andra länder som såldes i Sverige uppgick siffran till mellan 400 och 600 vuxna och barn. Vi välkomnar de åtgärder som vidtagits i samband med handlingsplanen mot prostitution och människohandel med särskilt fokus på barn. Barn som offer för trafficking måste dock uppmärksammas än mer.

För det andra behöver Sverige en specifik lag mot människohandel med barn. Traumatiska händelser sätter djupare spår hos unga. En ny lag skulle ställa högre krav på myndigheter att ta särskild hänsyn till offrets ålder och behov. En sådan lag med högre straffsatser skulle ge polisen större befogenheter att utreda brotten, till exempel genom hemlig rumsavlyssning, som kräver att brottet har ett minimistraff på fyra år.

För det tredje, det behövs skyddade boenden för unga traffickingoffer.

De trauman som barn bär med sig påverkar och skadar den fysiska och mentala hälsan. Ibland finns också en hotbild mot barnen, särskilt om de har vittnat mot människohandlarna eller försett myndigheter med information. Att ta hand om ett barn som har utsatts för människohandel och fått sin tillvaro slagen i spillror är mycket komplext och kräver särskild kompetens hos den vuxne. I dag tas positiva initiativ i Stockholm vad gäller skyddade boenden specifikt för barn, men detta måste också utvecklas i resten av Sverige.

Vi vill med vår kampanj visa att vi är många som är engagerade, och som vill att fler ska agera. Från Norrbottens län sitter Krister Hammarbergh (M) som ledamot i riksdagens justitieutskott. Vår uppmaning till dig är att visa engagemang genom att arbeta för en ny lag mot människohandel med barn. Med en ny lag, och om skyddade boenden för unga traffickingoffer upprättas i länet kan Sverige ta viktiga steg för att förbättra arbetet mot handel med barn.

Läs mer om