Lägg egenintresset åt sidan - regionfrågan handlar om ansvarstagande
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det som skapat förvirring i frågan är regeringens beviljande av regionkommunerna Halland och Gotland, vilka är små geografiskt och även i vissa fall befolkningsmässigt.
Det gör att till exempel Centerpartiet i Norrbotten tolkar regeringsbeskedet som en möjlighet att bryta sin tidigare ståndpunkt och i stället förorda ett mindre geografiskt område, det vill säga Norrbottens län som en egen regionkommun.
Det är naturligtvis frestande att som Centerpartiet nu gör, tro sig bli populära i Norrbotten bland människor som generellt hellre avstår i stället för anammar stora förändringar om de får välja utifrån enbart en känsla.
Centerpartiet kan ge sken av ren politisk taktik tillsammans med allianspartierna om en gemensam uppfattning i en valrörelse. Det paradoxala är att Centerpartiet med flera i själva verket är för en storregion, vilket det visar i sin argumentation i ett för landstingen centralt verksamhetsområde, hälso- och sjukvård, där partiet till och med är för en större regionbildning med de fyra nordligaste landstingen som en region.
Men är det hållbart och ansvarsfullt att som Centerpartiet i Norrbotten ändra sig och förorda en region Norrbotten? Man blir fundersam över de politiker som nu vill driva en annan linje.
De går tvärt emot vice statsministern och centerpartisten Maud Olofsson som representerar regeringen, vilken i varje fall måste ta det övergripande ansvaret (tillsammans med riksdag) för den framtida regionstrukturen i Sverige.
Efter regeringsbeskedet i början av 2009 var vice statsministern mycket tydlig i en tidningsintervju den 17 februari 2009, med att skingra missuppfattningar om regeringsbeskedet och tydliggöra vad beskedet nu handlar om.
Av intervjun framgår att regeringen nu vill ge politiker möjligheten till samling kring ett bildande av region Norrland. Vice statsministern avfärdar vidare tankarna om att mindre regionbildningar är aktuella.
Regionfrågan handlar alltså om att skapa en lämpligare hållbar offentlig demokratisk struktur för framtida Sverige med en successivt ökande fördelning av nuvarande centrala ansvar, makt och befogenheter till de olika landsdelarna (regionerna).
Ansvarskommitténs kriterier för regonbildningar är tungt vägande i en ansvarstagande prövning och beviljande av nya regionkommunbildningar. Det bör även kammarkollegiet utgå från i sin bedömning av regionbildningsansökningarna.
Det handlar nu om att lägga egenintresset åt sidan och se helheten för att skapa goda förutsättningar för Sverige att möta framtida utmaningar.
µ Svar till Erik Lundström, NSD Debatt den 13 mars och den 3 mars, till Erik Berg, NSD Debatt den 9 mars samt till Nils-O Lindh, NSD Debatt den 5 mars.