Landstinget behöver en ny politisk organisation

Luleå2011-02-03 02:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten kring vad som ska bli av Kalix och Kiruna sjukhus visar tydligt på att landstingets politiska organisation behöver demokratiseras.

Förslag valsar runt i media. Landstingets politiker kan inte stå till svars eftersom förslagen ännu inte är politiskt behandlade. Chefstjänstemän, inklusive läkare i chefsposition, som utarbetat förslagen kan inte heller ställas till svars eftersom det i slutändan är politikerna som beslutar, tjänstemännen tar bara fram underlag.

Landstingets beredningar, som ska vara politikernas dialogforum med medborgarna, har hamnat på sidan om den aktuella debatten.

En sådan ordning kan vi inte ha!

I landstinget finns i dag bara en enda nämnd, landstingsstyrelsen. 15 personer fattar alla politiska beslut mellan landstingsmötena. Man har löpande ansvar för en organisation som omsluter 7-8 miljarder och tusentals anställda.

Vänsterpartiets kritik, när den nya organisationen infördes för tiotalet år sedan, var att 15 personer i landstingsstyrelsen omöjligt kan styra den här jätteorganisationen annat än väldigt övergripande. I praktiken så kommer man därigenom att släppa och delegera många beslut till chefstjänstemän på olika nivåer. Detta ser vi effekten av nu.

Andra landsting med liknande problem har tänkt om. I Örebro län införs i år en ny politisk organisation där en jättenämnd, med tillhörande beredningar, splittras upp i åtta nya politiskt styrda nämnder med eget budget- och verksamhetsansvar.

Den stora Västra Götalandsregionen med 1,6 miljoner invånare har ett betydligt finmaskigare nät av politiska nämnder än vad Norrbottens landsting har.

Vänsterpartiet gick till val 2010 på att införa en ny, mer demokratisk organisation i landstinget. I överenskommelsen mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet drev vi denna fråga. I överenskommelsen står nu att "vi tre partier är överens om att utveckla den demokratiska organisationen. Målet är att fler politiker ska bli delaktiga och ansvariga. Oavsett om vi verkar i ett landsting eller en region ska vi i början av mandatperioden inleda en demokratisering i form av breda folkbildningsinsatser och medborgardialog"

Detta arbete behöver komma igång snarast. Det behövs en ny, mer demokratisk politisk organisation senast från och med nästa mandatperiod. Denna fråga är betydligt viktigare än den geografiska storleken på en framtida region.

Läs mer om