Landstinget måste måna om länets unga läkare
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi unga läkare är en flexibel och rörlig yrkesgrupp, vilket gör att det är lättare att rekrytera unga läkare än våra mer erfarna kollegor till Norrbotten från resten av Sverige. Samtidigt är det även större risk att unga läkare flyttar från länet om vi upplever att vi inte har möjlighet att påverka vårt arbetsliv.
För att bli legitimerad läkare, måste man göra allmäntjänstgöring (AT) i minst 18 månader efter universitetsutbildningen. Många av AT-läkarna i länet upplever att de befinner sig i en mycket utsatt situation, med en mycket hög arbetsbelastning och större ansvar än vad som är acceptabelt eller ens lagligt för en icke-legitimerad läkare. Dessutom är chefsstrukturen för AT-läkarna oklar, vilket medför att de inte vet var de ska vända sig om det uppstår problem.
Det råder stor enighet om att det bästa sättet att rekrytera blivande specialister är via fortsatt anställning av läkare efter AT, varför en bra tid som AT-läkare är en av de absolut viktigaste faktorerna för att säkerställa en god rekrytering av blivande specialister.
Även läkare under specialiseringstjänstgöring (ST), alltså de blivande specialistläkarna, tar i stor utsträckning ett betydligt större ansvar för verksamheten än vad som kan krävas av en ännu inte färdig specialistläkare. Detta gäller speciellt på länets vårdcentraler och inom psykiatrin.
Trots detta har löneutvecklingen för ST-läkare inom dessa två områden halkat efter om man jämför med andra landsting. Det innebär konkret att vi riskerar att förlora duktiga läkare till andra landsting.
Landstinget måste se till att behålla de läkare som faktiskt väljer att arbeta i länet. Vi har inga överkrav. Vi vill ha betalt för det arbete vi utför, tillgång till den kompetensutveckling som krävs för att vi ska kunna erbjuda våra patienter god vård och en hållbar arbetssituation.
I dag står vi tyvärr långt därifrån i många av landstingets verksamheter. Får vi inte en hållbar arbetssituation och en konkurrenskraftig lön här i Norrbotten är många unga läkare beredda att flytta någonstans där de kan få det. Monica Carlssons lösning på problemet restriktioner av var vi får arbeta och tvångsförflyttning av AT- och ST-läkartjänster.
Tror Monica Carlsson på allvar att det kommer att förbättra rekryteringen av unga läkare till länet?
µ Svar till Monica Carlsson, NSD Debatt den 19 november.