Landstingsledningens sista strid?
Landstingsledningen försökte köra över sin egen styrelse och fullmäktige i försöken att lägga ner samtliga observationsplatser i Haparanda. Man gjorde det så grovt att man förlorade i såväl länsrätt som kammarrätt. Men nu är det dags för vända nummer två i den frågan.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arbetet tycks istället gå ut på att viktiga beslut ska centraliseras och i praktiken ligga i den socialdemokratiska ledningens händer. Vem kan tro på det demokratiska arbetet framöver?
Så här skriver man i förslaget till beslut: "Förändring av antalet observationsplatser ska fortsättningsvis fastställas av landstingsstyrelsen." Hela frågan andas nu vendetta och irritation över att någon ifrågasatt ärendehanteringen.
Man kan i beslutsförslaget dessutom läsa om hur landstinget vill ställa svårt sjuka patientgrupper mot varandra.
"Under förutsättning att föreslagna förändringar av vårdplatser genomförs och ekonomiska resurser därmed frigörs godkänns föreslagna satsningar på ökade personalresurser för palliativa resursteam".
Detta innebär att många svårt sjuka patienter, med palliativa behov, inte kan räkna med resursförstärkning förrän de som verkligen behöver observationsplatserna, tvingas avstå. Prioriteringar mellan olika grad av vårdbehov kan accepteras.
De som har det svårast ska komma före, men prioriteringar inom patientgrupper kan inte accepteras. Personal inom primärvården har många gånger berättat hur observationsplatser används för multisjuka i stort behov av kortvarig vård. Vårdkrävande patienter som nu ställs mot andra vårdkrävande patienter.
Det är inte värdigt ett landsting, bekostat av allas våra skatter att inleda en utveckling där svårt sjuka patienter, bara kan få chans till behandling, om det sker på andras bekostnad. Det är ovärdigt och ett absolut feltänk.
Regeringen har inför 2010 tillfört landstinget i Norrbotten cirka 80 miljoner kronor, bland annat för att undvika uppsägningar. Resurser som också bör användas just för det ändamålet och därigenom möjliggöra att en god vårdkvalité behålls. Av utredaren har vi också fått höra att observationsplatserna huvudsakligen används på rätt sätt.
Observationsplatserna i Haparanda ska därför bli kvar.
Landstingsledningen tycks mer och mer ta strid mot sin egen befolkning. Inom vissa områden tycks inga medel vara undantagna, inte minst visar stämningen mot Kiruna kommun på detta.
Sist men inte minst har vi regionfrågan, där befolkningen och en majoritet av de politiska partierna har en helt annan uppfattning än en allt mer isolerad landstingsledning. På det området finns nu en gyllene chans till blocköverskridande överenskommelser.
Kommunförbundet kan ta initiativet till en Norrbottnisk regionbildning, liknande den i Västerbotten, med sikte på ett genomförande inför valet 2014. Låt oss alla se till att det blir den nuvarande ledningens sista strid.