Lång framförhållning garanterar inte kvalité

Luleå2010-08-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
n Det är märkligt att Lars Alriksson behöver en framförhållning på 30 till 35 år för att möjliggöra en ny samhällsplanering.
Med Alrikssons krav på framförhållning kan vi reducera kommunfullmäktiges sammanträden till två ggr per år.
Moderaten och högerpolitikern Lars Alriksson kräver mer insyn i förhandlingarna mellan LKAB och kommunen.
Lars, du har nog glömt bort hur det fungerade under förra mandatperioden. Då var du i högsta grad inblandad och hade insyn i förhandlingarna mellan LKAB och kommunen. Då krävde du inte att varken vänstern eller någon annan behövde få insyn i förhandlingarna. Jag uppdaterar dej gärna:

Det som sker nu är detsamma som då. Förhandlingsgruppen jobbar med mandat av kommunstyrelsen. Och kommunstyrelsen bereder frågan till kommunfullmäktige, som har det yttersta ansvaret för Malmbergsfrågan. Är det klart så långt?
Förhandlingsgruppen består av följande personer: Birgitta Larsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen, Stig Eriksson (V) ledamot och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, undertecknad som ordförande i kommunstyrelsen och i arbetsutskottet samt kommunchefen Lennart Johansson (tjänsteman).
Vi blev informerade av LKAB den 23 juni (före midsommar) om att Prinz Sköld-malmen är brytvärd och kommer att påverka både Johannes- och Hermelinområdena i första skedet. Dessutom ska också stora delar av västra (centrala) Malmberget påverkas.
Det är naturligt att det finns lika många förslag på helhetslösningar som det finns medborgare. Vi kan kalla det demokrati.

Dagarna efter LKABs nya information ville vi sammankalla kommunstyrelsens arbetsutskott, där bland andra Alriksson själv representerar moderaterna. Då befann sig både Lars Alriksson och Stig Eriksson på semester. Det har du väl inte glömt?
Vi i förhandlingsgruppen kommer att förhandla tills båda parter är överens (under sekretess). Och konkreta förslag kommer att läggas fram för kommunstyrelsen.
Det folkvalda kommunfullmäktige tar sedan det viktiga beslutet i denna världsunika händelse som sker med stadsomvandlingen.
Vi räknar med att komma fram i höst (efter valet) med några tidsaspekter och utökning av gruvområdet.

Vi vet nu också att LKAB inte har någon kännedom om ytterligare mineralfyndigheter. Det betyder att Malmstaområdet och kyrkogården inte kommer att påverkas av gruvbrytning inom överskådlig tid.(enligt LKAB).
Så Lars Alriksson, jag har svårt att förstå att det skulle leda till bättre förhandlingsresultat om du fick mer insyn i frågan. Jag vet att du kommer att få ta del av förhandlingsgruppens resultat när det finns något att redovisa.
Vi, kommunens förhandlingsgrupp och LKABs ledning kommer att anstränga oss till det yttersta för att så många som möjligt kommer att bli nöjda med det resultat som vi hoppas kan redovisas under hösten 2010.
Läs mer om