Ledarskribenten tycks ha glömt Estonia

Luleå2006-02-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Olov Abrahamsson, NSD ledarsidan den 17 februari.



Annandagen 2004 inträffade något som svenska turister eller anhöriga till dessa aldrig kunnat drömma om i den värsta av mardrömmar, tsunamivågen slukade flera hundra offer. Det är inga bilder vi vill återuppleva, men absolut inget vi får glömma.

Förutom att många svenskar miste livet, fick skadade och anhöriga vänta längre än nödvändigt på svensk hjälp och stöd i sin sorg. Vad var det egentligen som gick fel i UD:s konsulära enhet? Konstitutionsutskottets uppgift är att hitta den felande länken.

Vi har i bland annat förra veckan sett förhör med utrikesminister Laila Freivalds och statsminister Göran Person, utfrågningarna har varit tuffa och rätt fram.



Varför kan detta tänkas? Valåret har säkert sin inverkan, det är en rådande kamp inom partipolitiken och mellan blocken. Det är inte valåret som gör de tuffa utfrågningarna försvarbara utan vikten av att hitta vad i arbetsgången som gick snett, om inte minst för de anhörigas skull utan även för att förhindra en upprepning om en ny katstrof inträffar.

Peter Althin har varit den av medlemmarna i KU som velat ha svar på frågetecknen. Hans attityd är försvarbar. Vi vet alla hur politiker, främst den tränade retorikern Persson, kan konsten att kringå svaret på en fråga, därför anser jag att KUs medlemmar med all rätt kan vara hårda.



Vidare är grundtanken med KU djupare än den administrativa granskningen Olov Abrahamsson talar om. KU bär ett juridiskt och politiskt ansvar inom sitt granskningsområde: regeringen. Denna granskning är ytterst viktig för att våra folkvalda ska kunna ställa till svars för sitt handlande, så kallat ?ansvarsutkrävande? och för parlamentarismens fortgång.

Abrahamsson skriver att ?före katastrofen var det ingen som hade en tanke på att vi skulle förbereda oss för något liknade?.

Har Olov Abrahamsson glömt Estonia den 28 september 1994? Redan då diskuterades bristfälligheter i hantering av katastrofer, för att vi i framtiden skulle hantera dem bättre.

Enligt mig är det vettigaste KU kan göra, hitta den felande länken så att UDs konsulära enhet tvingas till förbättring av arbetsgången vid eventuell katastrof, eller lära sig använda det redan rådande krishanteringsprogrammet.



Vi vet inte vad denna grymma värld kan komma med härnäst, vi måste ta lärdom, analysera, vara lyhörda och stå beredda. Även om det händer en lång flygresa härifrån så kan det vara svenskar som drabbas.

Kalla dig ödmjuk socialdemokrat eller rättfram liberal, vi vill väl lära av misstag?



Elin Hultqvist

Student LTU,

politices magister
Läs mer om