Lev upp till regeringsbeslutet om en rymdhögskola i Kiruna
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu blev det inte riktigt så. Men fortfarande finns Utbildningsdepartementets uppdrag om studieplatser i Kiruna med rymden som grund. För detta har universiteten erhållit resurser för uppdraget (13 miljoner). Men vad görs?
Studielokaler har byggts vid Institutet för rymdfysik (IRF) för att ta emot många studenter. Verkstad, datasalar, lödlabb och föreläsningssalar försvinner? Kommer Luleå tekniska universitet (LTU) att behålla dessa? Vad händer med matsalen? I stället för att angripa Kiruna kommun för dålig service, så måste universitetsdirektör Staffan Sarbäck förklara nedmonteringen av verksamheten på IRF. Är målet att flytta ned all utbildning till Luleå? Hur stämmer det med departementets uppdrag?
Jag skulle vilja "Lex Maria"-anmäla LTU till departementet för misskötsel av uppdraget att göra Kiruna till en rymdhögskola.
De som arbetar med rymdutbildningar i Kiruna har själva föreslagit "att fylla de befintliga lokalerna med studenter". "Flytta hela civilingenjörsutbildningen till Kiruna."
Varför föreslår de anställda detta?
Jo, delningen av civilingenjörsutbildningen är ett problem. Att starta utbildningen med 2,5 år i Luleå och sedan fullfölja i Kiruna när det gäller rymden, har visat att manfallet är stort. Man har "rotat sig" i Luleå och avslutar inte i Kiruna.
Då påstår Staffan Sarbäck att det är Kiruna kommuns problem med dålig service. Vänd på ordningen så att man är förlagd till Kiruna. Det skulle innebära att Kiruna får mer inkomster i form av studentpengen. Om Kiruna skulle ha en "full" klass så skulle organisationen av bostäder och kårliv underlättas.
Förslaget är att alltså att hela civilingenjörsprogrammet och en treårig högskoleingenjörsutbildning, space bechelor-liknande utbildning, skulle fylla lokalerna i Kiruna.
Vågar Staffan Sarbäck öppna möjligheterna för detta?