Leva eller låta dö?
Foto: bosse johansson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under flertalet år har vårdplatser successivt försvunnit. Årliga vårdplatssammanslagningar sommartid har nu resulterat i en permanent lösning. Plan 3 är avvecklat (exklusive dialysen) och delas nu med plan 2 vilket medfört ytterligare vårdplatsreduceringar.
Operationsenheten har bantats ned med ett operationslag och har nu verksamhet endast på två salar. En stor del av personalen lånas ut till Sunderby sjukhus och egen verksamhet blir starkt lidande, en medveten avvecklingsstrategi?
Efter nyår 2010 försvinner sjukhusets växel. Slag i slag smyger sig förändringarna på och oron för sjukhusets överlevnad stiger. I och med närsjukvårdens etablering (2011-2012) kommer med all säkerhet en ytterligare koncentration av både operation, akut verksamhet och intensivvård.
När detta är verklighet bli resultatet ett avsevärt försvårande av sjukhusets utveckling och överlevnad, ett icke attraktivt och personalrekryterande länsdelssjukhus som i förlängningen självdör!
Kalix sjukhus ska leva vidare, med innehåll likvärdigt ett fullvärdigt sjukhus! Ett politiskt ansvarstagande för östra Norrbottens stora behov av sjukhusvård. Helt enkelt ett politiskt övergripande helhetstänk med ansvar för vår del av Norrbotten.
Landstingsrådet Kent Ögren säger att "det ska ej finnas utrymme för att göra ett lokalt valmanifest kring sjukvårdsfrågorna ute i de enskilda kommunerna, här gäller det att hålla ihop länet som helhet". Men visst tusan måste vi våga stå upp för vårt sjukhus, inte minst vi lokalt folkvalda sjukvårdspolitiker trots vårt ansvar för helheten.
Var och en av oss lokalt folkvalda landstingspolitiker måste ta ansvaret att aktivt delta och föra fram östra Norrbottens argument och åsikter. Jobbet ska utföras i landstingsgruppen och vidare i fullmäktige, där den egentliga makten ska ligga!