Lönerna bör bestämmas i företagen

Luleå2009-09-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter en av de värsta ekonomiska kriserna i mannaminne vågar många företag nu hoppas på att efterfrågan och orderingång tar fart. Men det sker från bottennivåer och ljusglimtarna gäller långtifrån alla företag. Arbetslösheten fortsätter att ligga på mycket höga nivåer, vid månadsskiftet augusti-september var 7 827 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen Norrbotten.
Därför är vinterns många förhandlingar om nya kollektivavtal viktiga. Många företag har haft det tufft att klara av de centralt bestämda lönenivåerna i de nu gällande avtalen. Det finns en oro i många företag för att de nya avtalen inte ska återspegla den egna verkligheten.

För att säkra jobben i företagen och skapa förutsättningar för tillväxt måste alla parter ta sitt ansvar. Kollektivavtal som inte tar hänsyn till att företag och branscher har olika förutsättningar är ett dåligt stöd för företagens återhämtning.
Bara här i Norrbotten organiserar Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer mer än 3100 företag som tillsammans sysselsätter drygt 39 000 medarbetare i en mängd olika branscher. Inget är det andra likt.
Många medarbetare efterlyser att kompetens och prestation ska märkas mer på lönen. Det är ett skäl till att de centrala avtalen behöver ge mer utrymme för den lokala lönesättningen. En sådan lönebildning tvingar heller inte företaget till löneökningar det inte kan klara av.
Det betyder inte att löneökningar uteblir. Företagen kommer alltid att öka löner för dem som har presterat bättre, som gjort insatser som bidrar till företagets resultat och för att kunna behålla och attrahera medarbetare.

I avtalsrörelsen 2007 höjdes lägsta lönerna rejält vilket har fått negativa konsekvenser på ungdomsarbetslösheten.
I dag har vi Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. De höga ingångslönerna gör ungdomar mindre attraktiva på arbetsmarknaden och mängder av jobb försvinner eftersom ingen har råd att betala för dem.
Därför vill våra företag ha ingångslöner som är en verklig väg in i företagen för ungdomarna.
Det är också viktigt att det lokalt finns möjligheter att anpassa andra villkor än lönerna, exempelvis arbetstidens förläggning. Det handlar om att förbättra företagens möjligheter att snabbt kunna anpassa sig till nya förutsättningar.
Vi vill ha avtal som tar hänsyn till olikheter, mellan företag, mellan branscher och mellan medarbetare. Då kan vi säkra jobben och få företag och medarbetare att växa.
Läs mer om