Flera kommuner i Sverige har börjat eller är på väg att införa liknande system.
Luleå kommun har undertecknat Borgmästaravtalet och förbundit sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med 60 procent fram till år 2030 för att sedan bli helt fossilfri år 2050.
Detta mål är ambitiöst och kommer att kräva många olika åtgärder.
Den största delen av kommunens utsläpp kommer ifrån trafik och transporter. Ett relativt enkelt sätt att minska dessa utsläpp är att stimulera beteendeförändringar.
Det kan handla om att avstå från onödiga resor och transporter samt att de nödvändiga resorna/transporterna sker med det mest klimatvänliga transportsättet.
Ett sätt att stimulera en minskad miljöbelastning från resor är att införa en klimatkompensation på tjänsteresor som görs av kommunanställda och förtroendevalda.
Det fungerar på så sätt att ett belopp som motsvarar en del av reskostnaden (eller biljettpriset) avsätts till en fond för miljöomställning inom kommunen.
I NSD den 2 februari går två företrädare för lobbyorganisationen Svenskt Flyg till storms mot just sådana förslag.
De vill inte alls se några begränsningar för flygets expansion trots att svenskarnas flygande i dag genererar större utsläpp än biltrafiken.
Flygets utveckling i världen pekar mot en tredubbling de närmaste 25 åren.
Svenskt Flyg talar om övergång till biobränslen. Samtidigt är flygbränsle det enda fossilbränslet som är helt skattebefriat, i praktiken subventionerat, och den ordningen kämpar Svenskt Flyg med näbbar och klor för att behålla.
Deras tal om biobränslen känns inte trovärdigt och biobränslen kan inte ersätta de enorma mängder fossilbränslen det handlar om utan att det får negativa konsekvenser för både matproduktion och markanvändning i världen.
Vänsterpartiets motion kommer att behandlas i kommunfullmäktige under det här året.
Det ska bli spännande att se om kommunledningens svar utgår från våra egna kommunala dokument om minskade utsläpp och hållbara transporter.
Eller om den ansluter sig till Svenskt Flygs linje.