Magstarkt anklaga Samhalls medarbetare för illojalitet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag håller med. En bolagsstyrelse måste vara förankrad i verkligheten. Vårt nästa styrelsemöte till exempel hålls i Lycksele om några veckor, samtidigt som vi passar på att besöka några av Samhalls arbetsplatser i regionen.
Det är en absurd anklagelse att Samhall skulle välja bort personer med svårare funktionsnedsättningar. Det är nämligen Arbetsförmedlingen och inte Samhall som avgör vilka som ska anvisas till företaget.
Lika absurt är Nilssons påstående att Samhall skulle fuska med kravet på att 40 procent av alla nyanställda ska komma ur de mest prioriterade grupperna. Även här är det Arbetsförmedlingen och inte Samhall som avgör vem som är prioriterad.
Jag har inte förnekat att det kan dyka upp problem i arbetsmiljön där Samhalls medarbetare jobbar. De finns ju i dag på alla möjliga arbetsplatser. Men då gäller det att förebygga problemen så långt det går, och lösa dem om de uppstår - så som har skett på företaget i Spånga som Nilsson hänvisar till.
Nilsson anser att Samhalls medarbetare är illojala med de anställda i bemanningsföretagen eftersom Samhalls avtal skiljer sig från bemanningsavtalet.
Men Samhalls bemannade lösningar är något annat än bemanningsföretagens personaluthyrning. Samhall har egen arbetsledning, de anställda kan inte sägas upp på grund av arbetsbrist, och de har 100 procent av lönen också mellan uppdragen. Även om lönenivåerna är olika har Samhall kostnader och åtaganden som bemanningsföretagen saknar.
Samhall har ett eget kollektivavtal med sju LO-förbund där löner och anställningsvillkor är reglerade. Företaget är därmed överens med LO-förbunden om att bemanningsavtalet inte är tillämpligt här. Den utredning som pågår kring implementeringen av bemanningsdirektivet i Sverige är av allt att döma inne på samma linje.
Dessutom är det rätt magstarkt att anklaga Samhalls medarbetare för illojalitet. Det handlar om människor som efter kanske många år av arbetslöshet och utanförskap nu får en chans att komma in i arbetslivet och samhällsgemenskapen. Skulle det vara illojalt mot oss andra som redan är där?
µ Svar till Mikael Nilsson, NSD Debatt den 24 augusti.