Manipulation hotar maten

Strax innan jul kom larm om att stora partier fläskkött från Irland innehöll höga halter av dioxin. Händelsen har aktualiserat krav på ursprungsmärkning av kött.

En mycket liten del av den svenska köttproduktionen är i dag genmanipulerad, men det finns en risk att den ökar.foto: claudio bresciani

En mycket liten del av den svenska köttproduktionen är i dag genmanipulerad, men det finns en risk att den ökar.foto: claudio bresciani

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Luleå2009-01-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ursprungsmärkning är viktig för alla som värnar om utbudet av ekologiska livsmedel. Ursprungsmärkningen skulle nämligen ge information som behövs för att välja bort produkter som är baserade på genmanipulerade organismer (GMO).
Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat med raketfart de senaste åren och 2007 var marknadstillväxten 25-30 procent. Konsumenternas medvetenhet bidrar till en stadig tillströmning av nya eko-varor på butikshyllorna.
En ökande odling av GMO i Europa hotar nu att på sikt omöjliggöra ekologiskt jord- och lantbruk. Även om genmaten kan samsas med den ekologiska på butikshyllan gäller inte samma sak i naturen.
Pollen flyger med vinden eller liftar med bin. Fåglar flyttar frön och transportörer tappar produkter. Föroreningsrisken är överhängande och drabbar främst de ekologiska lantbrukarna som riskerar hela sin ekonomi när de får sin odling förorenad av GMO och därför inte kan sälja sin skörd som ekologisk.
Vill man ha kvar det ekologiska utbudet gäller det alltså att välja bort genmaten.

Men konsumenterna får inte den information de behöver för att kunna göra ett sådant val. 2004 trädde en EU-lag i kraft som innebär att produkter som innehåller GMO måste märkas. Därmed försvann också en stor del av de genmanipulerade livsmedlen eftersom konsumenterna inte ville köpa dem.
Ändå fortsätter genmaten att smyga sig in på butikshyllorna. Anledningen är att EU-lagstiftningen om märkning inte innefattar animaliska livsmedel som ägg, kött och mjölk som producerats med genmanipulerat djurfoder.
Genmanipulerat foder är snarare regel än undantag när det gäller importerat kött. Uppskattningsvis är nära 80-85 procent av allt djurfoder som säljs inom EU märkt med att det innehåller genmanipulerade grödor. Genmaten finns kvar i butiken, men konsumenterna ges ingen möjlighet att påverka.

Den svenska köttproduktionen var helt GMO-fri fram till 2006. Då beslutade sig Sveriges största köttproducent Swedish meats och Sveriges största foderimportör Lantmännen för att tillåta GMO.
Strax efter öppnade lantbrukarnas riksförbund LRF upp för kommersiell odling av genmanipulerade grödor i Sverige mot både de flesta bönders och konsumenters vilja.
Fortfarande är en mycket liten andel av den svenska köttproduktionen GMO-baserad men det finns en uppenbar risk att den ökar med tiden. För att ge konsumenterna möjligheten att påverka utvecklingen måste animaliska produkter inkluderas i EU-lagstiftningen om märkning.
Miljöpartiet driver på om krav för ursprungsmärkning. I väntan på en utökad EU-lagstiftning kan ursprungsmärkningen fungera som en fingervisning för de konsumenter som vill ha kvar de ekologiska livsmedlen på butikshyllorna.

Läs mer om