Märklig artikel om politiker och anställda

Luleå2010-09-14 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Fred Nyström, Axel Hallqvist, Nils-Olov Lindfors, Eugen Karlsson och Sofie Pettersson, NSD Debatt den 11 september.

Sverige är ett demokratiskt land. Här hålls demokratiska val och här får varje parti det/de mandat som antalet erhållna röster berättigar till. Kommunfullmäktige i Luleå består av 61 platser och dessa fördelas efter valresultat. Det parti som ensamt eller tillsammans med något annat parti (allians/kartell) erhåller minst 31 mandat (platser) får majoritet och blir det/de som "styr" kommunen de kommande fyra åren efter valåret.
Valresultatet styr även hur platserna i styrelser och nämnder fördelas. Kommunfullmäktige beslutar sedan vilka som ska besitta de posterna och därmed vara nämndens politiska styrelse. Det är ett stort och ansvarsfullt uppdrag som ska fullföljas såväl budget- som verksamhetsmässigt.
Den 22 juni hölls Luleås kommunfullmäktigemöte där budgeten för 2011 och planen för 2012 och 2013 fastställdes. Där fördelades de medel (kommunbidrag) som varje kommunal nämnd hade äskat till budget-utskottet. Likaså fastställdes de investeringsmedel som beräknats behövas för åtgärder som planeras för Luleå kommun under perioden. För vatten och avlopp och insamlingen av avfall beslutar kommunfullmäktige om taxor i särskild ordning eftersom de inte betalas av skattemedel utan är avgiftsfinansierade.
Några politiska företrädare i tekniska nämnden, från den borgerliga sidan, ondgjorde sig i torsdags över tingens ordning och maktens styrning och tyckte att "oppositionen är en demokratisk dekoration". Artikeln ger en mycket märklig bild av det arbete som utförs av politiker och anställda inom tekniska nämnden/tekniska förvaltningen, och har stor
avsaknad av både kunskap och insikt om den kompetens som finns inom denna stora och viktiga del av Luleå kommuns verksamheter.

Något borde artikelskrivarna väl kunnat hinna lära sig under mandatperioden? När man är vald med förtroende är det faktiskt den förtroendevaldes skyldighet att ta sitt ansvar och sätta sig in i "verkligheten" för kommunmedborgarnas bästa.
I ansvaret ligger bland annat att när elkostnaderna stiger mot höjden, då måste nämnden påtala detta och begära tilläggsanslag för att klara kostnaderna. Luleå kommun är en mycket stor elkund. När priserna senare sjönk kunde tekniska återlämna 10 miljoner kronor till kommunkassan!
Hade alliansens budgetförslag gått igenom hade utförsäljning av delar av tekniska förvaltningen startats, kommunens fastigheter "sålts ut" till ett bolag och kommunbidraget för verksamheterna gata & trafik och park & natur förlorat cirka 98 miljoner. Man kan inte hålla kommunens fastigheter, gator, GC-vägar, parker och skogar i stånd utan medel till drift och underhåll!
Därför behövs både en kompetent personal, en ansvarsfull ledning och en stark budget! Det är du som väljare som avgör vem som ska få förtroendet även i detta val!
Läs mer om