Mer forskning behövs

Luleå2005-12-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag är frågorna kring vilka som tillhör ursprungsbefolkningarna i norra Sverige obesvarade. Det gläder mig därför att Luleås tekniska universitet kommer att dra igång ett treårigt forskningsprojekt kring dessa etniska grupper. Det är nödvändigt för att förhindra ytterligare motsättningar mellan olika minoritetsgrupper, som samer och kväner.

Ett av de viktigaste dokumenten gällande ursprungsbefolkningar är FNs konvention ILO 169 från 1991. Anpassningen av lagar och förordningar pågår för att Sverige ska kunna skriva under konventionen. Den erkänner ursprungsfolkens fulla sociala, kulturella och religiösa rätt, liksom rätten till sina egna institutioner, bevarandet och utvecklandet av kultur och levnadssätt samt rätten till traditionella landområden. Sverige har inte kunnat skriva under eftersom vi inte uppfyller konventionens krav när det gäller samernas rätt till mark.



Just nu pågår en utredning
- gränsdragningskommissionen - som ska vara klar den 31 december och har som uppdrag att se över inom vilka marker renskötseln får bedrivas.

Men ett eventuellt godkännande av ILO169 oroar berör-da parter. Precis som Lars Elenius vid LTU säger så finns det konflikter kring samernas rättigheter till mark och vatten - rättigheter som andra grupper också vill ta del av. Men idag är frågorna kring vilka som tillhör ursprungsbefolkningarna i Sverige fortfarande obesvarade.

Jag har under flera år föreslagit för riksdagen att, innan ILO 169 antas, bör en analys genomföras för att se över vilka konsekvenserna blir i de områden där ursprungsbefolkningarna finns. Det är viktigt att se hur ett godkännande av ILO 169 påverkar relationerna mellan samer och övriga etnis-ka minoritetsgrupper i området.



Därför välkomnar jag det forskningsprojekt som startar vid Luleå tekniska universitet. Det är nödvändigt att klargöra de etniska relationerna och motsättningarna mellan grupperna liksom de etnopolitiska krav som grupperna ställer. Min förhoppning är att den socialdemokratiska regeringen tar till sig resultatet av forskningen och tar det som utgångspunkt i viktiga beslut framöver.



Erling Wälivaara

Luleå, riksdagsledamot

kristdemokraterna
Läs mer om