Miljoner till stöd för unga

Europeiska socialfonden, ESF, gör stora insatser i Norrbotten för att hjälpa unga människor som står långt från arbetsmarknaden att få ett jobb. Få norrbottningar känner till att det under sju år satsas över 550 miljoner kronor i Norrbottens och Västerbottens län.

Det satsas stora pengar för att hjälpa unga i norra Sverige in på arbetsmarknaden, skriver företrädare för organisationen ESF i ett debattinlägg. Observera att personerna på bilden inte har något direkt samband med texten.foto: kurt engström

Det satsas stora pengar för att hjälpa unga i norra Sverige in på arbetsmarknaden, skriver företrädare för organisationen ESF i ett debattinlägg. Observera att personerna på bilden inte har något direkt samband med texten.foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2010-06-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan 2008 har Svenska ESF-rådet delat ut 254 miljoner kronor till sammanlagt 201 projekt i regionen.
Men det ESF sysslar med är större än så. Allt vi gör har sin grund i en ambitiös EU-tanke, den så kallade Lissabonstrategin, som syftar till att göra EU konkurrenskraftigt i en föränderlig värld.
I EU-samarbetet är det inte bara ekonomi och tillväxt som räknas. Det är också viktigt att ta social hänsyn. Social trygghet, jobb och jämställdhet har betydelse. EU är inte bara ett fredsprojekt och ett ekonomiskt samarbete utan också ett välfärdsprojekt, som bland annat bedrivs i olika ESF-projekt från Porto till Piteå, från Gibraltar till Gällivare.
Socialfonden verkar i alla 27 medlemsländer och allt vi gör syftar till att skapa fler och bättre arbetstillfällen i Europa. Varje år ger vi stöd till 15 miljoner EU-medborgare, varav 3 miljoner ungdomar. Främst är stödet riktat till de människor som är mest utsatta för arbetslöshet och socialt utanförskap. Och det handlar om mycket pengar, närmare bestämt 750 miljarder kronor under perioden 2007-2013. Här i Sverige handlar det om över 12 miljarder kronor i cirka 3 500 projekt.

Detta är en enorm satsning till stöd för de svagaste på arbetsmarknaden inom EU. Vi talar till exempel om ensamstående lågutbildade mödrar, drogmissbrukare, människor med psykosociala problem, kriminella som kommit ut ur fängelse, hemlösa och unga människor som inte klarat sin skolgång. Vi talar om många människor. I Sverige berörs minst 315 000 personer, varav 19 000 i Norrbotten och Västerbotten.
Trots att Sverige har ett av världens mest omfattande generella välfärdssystem lyckas vi inte involvera alla våra medborgare i samhället. Alla insatser som görs av arbetsförmedling, socialtjänst, psykiatri och skola räcker inte till, och kommer aldrig att räcka till.
Inte i Sverige och inte i något annat land heller eftersom det alltid finns individer som inte passar in i de stora generella systemen. Några faller alltid ur. Detta ser vi i hela Europa. Där kallas det social exclusion, hos oss kallas det utanförskap.

För att fånga upp dessa människor krävs det insatser som är skräddarsydda och lokala. Det krävs flexibilitet och eldsjälar. Det krävs specialsatsningar under en avgränsad tid för att fånga upp de som ställts eller valt att ställa sig utanför. Denna typ av insatser kallas tyvärr ofta för "projekt", en etikett som inte gör rättvisa åt de många bra saker som görs i ESF-projekt i hela EU. I Norrbotten har vi till exempel ett projekt som heter "Tage". Här har man hittills arbetat med omkring 80 ungdomar för att hjälpa dem till studier och jobb. Projektet drivs till stora delar av företagare och man samarbetar med företag som LKAB och Boliden.
Nära hälften har gått vidare till studier eller arbete, en fantastisk framgång för projektet och för dessa unga vuxna som aldrig tidigare har haft ett arbete. 80 unga spelar roll i Norrbotten. Det är viktigt att försöka få med alla medborgare i arbete, för individens skull, men också för samhällets skull.
Tage är bara en av oändligt många lite annorlunda och mycket viktiga insatser som görs inom ramen för ESF i Sverige och EU. Projekt som vänder sig till dem som i många andra sammanhang faller mellan de stora etablerade systemens kontorsstolar.
Läs mer om